Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is appelazijn écht een wondermiddel en waarvoor kun je het gebruiken?

hot-apple-cider-vinegar-and-honey-drink.jpg

Bedenk een willekeurig kwaaltje of probleem en volgens het internet is appelazijn de oplossing. Drinken, smeren, wassen… je kunt er van alles mee. Maar is het echt zo’n wondermiddel of is dat maar een fabeltje? 

Overgewicht, verkoudheid, wratten, diabetes, acne, keelpijn… Appelazijn zou het allemaal verhelpen. Dat klinkt toch wel iets te mooi om waar te zijn.

Hoge zuurgraad

Een wondermiddel dat je voor €2 bij de plaatselijke supermarkt kunt kopen? Dat lijkt moeilijk voorstelbaar. Toch zit er een kern van waarheid in de beweringen. Appelazijn heeft een hoge zuurgraad, waardoor het ideaal is om bacteriën en schimmels te doden. Daarnaast bevordert het de stofwisseling, reguleert het je bloeddruk en geeft het energie. Maar betekent dat ook dat het allerlei klachten kan verhelpen?

Is appelazijn goed voor je huid?

Kort gezegd: nee. De beweringen dat appelazijn acne, wratten en andere oneffenheden zou kunnen verhelpen zijn niet waar. Sterker nog, appelazijn kan gevaarlijk zijn voor je huid. Door die hoge zuurgraad kun je er brandwonden mee oplopen. Breng het dus nooit direct op je huid aan, en al helemaal niet onverdund.

Je haar wassen met appelazijn 

Heb je last van roos? Dan kun je appelazijn gebruiken om de schilfers aan te pakken. Dit verwijdert niet alleen de roos, maar helpt ook tegen een gevoelige en geïrriteerde huid. Daarnaast haalt het de vettigheid en het vuil uit je haar, zonder dat het zeepresten achterlaat. Dat is vaak wel het geval bij normale shampoo. Als laatste zou het de haarwortels versterken, waardoor je haargroei wordt gestimuleerd. Door de natuurlijke zuren in de appelazijn worden de haarschubben gesloten, wat de kans op gespleten haarpunten ook verkleint, en waardoor je haar zachter wordt. 

Zoals eerder al werd genoemd heeft appelazijn een hoge zuurgraad, daarom is het belangrijk om dit te verdunnen als je het op je haar wil gebruiken. Houd 45 milliliter appelazijn op 100 milliliter water aan. Voeg eventueel een vleugje van een geur toe, bijvoorbeeld 50 ml lavendelolie, om de zure azijnlucht in je haren te verbloemen. Spoel de azijn na het gebruik goed uit.

Helpt het tegen een hoge bloedsuikerspiegel?

Hierover hebben we wél goed nieuws. Onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Arizona toont aan dat het drinken van verdunde appelazijn voor een maaltijd met veel koolhydraten kan voorkomen dat je bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Dit gegeven kan potentieel allerlei positieve gevolgen hebben voor mensen met diabetes. Op dit moment is er alleen nog onvoldoende onderzoek naar gedaan.

Lees ook: Wanneer heb je eigenlijk een ‘normale’ bloedsuikerspiegel?

Helpt het tegen een verkoudheid en keelpijn?

Helaas: dit is niet waar. Appelazijn doodt wel bacteriën. Maar als je verkoudheid en keelpijn al zijn begonnen, is het eigenlijk al te laat. Die zijn zelf een reactie van je lichaam op een actieve infectie. Bovendien gaat het daarbij om een infectie die niet in je keel zit, dus het drinken van appelazijn zal dan niet veel helpen. De desinfecterende eigenschappen kun je beter inzetten als schoonmaakmiddel voor in huis.

Kan het je helpen gewicht te verliezen?

Weer moeten we je teleurstellen: er is geen overtuigend bewijs dat het drinken van appelazijn helpt tegen overgewicht. De geruchten ontstonden na een Japans onderzoek dat ‘aantoonde’ dat de deelnemers, die ’s ochtends een theelepel azijn in hun glas water deden, buikvet verloren. Die studie is echter niet representatief. De deelnemers hadden allemaal obesitas en verloren in drie maanden maar zo’n 1,8 kilo. Bovendien zat die anderhalve kilo er vier weken na het onderzoek alweer aan.

Kun je het gebruiken als schoonmaakmiddel?

Voor het geval dat inmiddels nog niet duidelijk was: ja, dus. Appelazijn is bacterie- en schimmeldodend en bevat veel goede mineralen. Hierdoor kun je het inzetten als allesreiniger, ontkalker en tapijtreiniger. Ook kan appelazijn allerlei nare geurtjes neutraliseren.

Geen wondermiddel

Om een lang verhaal kort te maken: appelazijn is geen wondermiddel. Het doet zelfs meer kwaad dan goed. De hoge zuurgraad kan brandwonden op je huid en in je longen veroorzaken, je misselijk maken en het glazuur van je tanden aantasten. Het doet wel iets positiefs voor je bloedsuikerspiegel, maar er is meer onderzoek nodig om te weten wat nou écht de resultaten zijn. Als schoonmaakmiddeltje en voor gezonde lokken zonder roos werkt het dan wel weer goed. Dus misschien moeten we het daar voorlopig maar bij houden.

Bron | self.com, bedrock.nl, fashionlab
Beeld | iStock

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant