null Beeld

Apparaatje kan binnen één minuut hartziekten en diabetes voorspellen

Het UMCG heeft jaren geleden een slim apparaatje ontwikkeld waarvan nu blijkt dat het kan voorspellen hoe groot de kans is dat je in de toekomst hart-en vaatziekten of diabetes 2 zult ontwikkelen. Het apparaatje spoort de hoeveelheid AGE's in het lichaam op, schadelijke stofjes die het verouderingsproces versnellen. En dat in nog geen minuut tijd.

AGE is een afkorting voor Advanced Glycation Endproducts. Dit zijn versuikerde eiwitten en vetten die het verouderingsproces van je lichaam versnellen. Eerder bleek al dat mensen met diabetes type 2 meer AGE's in hun lichaam hebben.

Schadelijke stofjes weerkaatsen licht door de huid

Sommige AGE's zijn makkelijk op te sporen. Zij weerkaatsen namelijk licht door de huid ('autofluorescentie'), wat je kunt meten met een Age-reader. Dit apparaatje is jaren geleden door het UMCG ontwikkeld. Sindsdien wordt het door artsen gebruikt bij patiënten die al klachten hebben. Uit nieuw onderzoek van het UMCG blijkt echter dat de uitslag óók toekomstige gezondheidsproblemen kan voorspellen bij mensen die nu nog nergens last van hebben. Bij mensen die zelfs kerngezond lijken (bijvoorbeeld omdat ze niet roken en geen overgewicht hebben).

Preventief middel

“Hoe hoger de uitslag van de autofluorescentie, hoe groter de kans om type 2 diabetes of hart- en vaatziekten te krijgen, en hoe groter de kans om te overlijden,” zegt Bruce Wolffenbuttel, hoogleraar Endocrinologie in het UMCG. Volgens de hoogleraar kan het apparaat daarom heel goed preventief worden ingezet. Bij een verontrustende uitslag - die je dus al binnen tien seconden hebt - kun je kijken hoe je de risicofactoren kunt verminderen, bijvoorbeeld door meer te gaan bewegen en af te vallen bij overgewicht.

Niet zeker of huisartsen het gaan gebruiken

De Age-reader wordt al in verschillende ziekenhuizen gebruikt. Of ook huisartsen ermee gaan werken, is nog onduidelijk. Het apparaat kost vanaf 6000 euro, een flinke kostenpost in een tijd waarin vooral bezuinigd wordt in de zorg. "Maar als je bedenkt dat een Age-reader drie tot vijf jaar meegaat, en een arts er per dag tien tot twintig metingen mee kan verrichten, zou dit een paar euro per patiënt kosten,’’ vertelt Bart van den Berg, directeur van het Groninger bedrijf dat de AGE-reader op de markt heeft gezet, aan Dagblad van het Noorden.

Bronnen | UMCG, Dagblad van het Noorden

Foto | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden