Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

De meest gebruikte antidepressiva blijkt nauwelijks te werken

de-meest-gebruikte-antidepressiva-blijkt-nauwelijks-te-werken.jpg

De meest gebruikte vorm van antidepressiva, Sertraline, blijkt minder goed te werken dan we dachten. De wetenschappers die dit ontdekten zeiden zelf dat dit ‘onverwachte resultaten’ waren.

Onderzoekers van University College London deden het grootste, onafhankelijke onderzoek naar antidepressiva met behulp van placebo’s ooit. Twaalf weken lang volgden ze 653 deelnemers tussen de 18 en 74 jaar oud, die allemaal kampten met depressie of symptomen van een depressie.

Geen overtuigende resultaten

De deelnemers werden in twee verschillende groepen opgedeeld. De ene groep kreeg een placebo, en de andere groep kreeg Sertraline, de meest gebruikte antidepressiva. Tot grote verbazing van de wetenschappers werden de symptomen van de groep die Sertraline kreeg bijna niet minder. Klachten als een neerslachtig gevoel werden maar met vijf procent minder in de eerste zes weken, wat geen overtuigend resultaat is. Na de volle twaalf weken waren de klachten verminderd met dertien procent.

Angstklachten

Het medicijn deed dan misschien weinig tegen de symptomen van een depressie, tegen angstklachten werkte het wel. De deelnemers hadden binnen zes weken al 21 procent minder last van angstige gevoelens en stress, en 23 procent minder na de twaalf weken.

Andere werking

Professor en hoofdonderzoeker Glyn Lewis vindt dat er betere behandelopties tegen depressies moeten komen. “Antidepressiva werken wel, maar op een andere manier dan we dachten,” zegt hij hierover. “We dachten dat we binnen zes weken verminderde symptomen van een depressie zouden zien, maar dit gebeurde niet. Dat was een onverwacht resultaat.”

Breder inzetbaar

Wel denken de onderzoekers dat een positief gevolg van dit onderzoek is dat Sertraline misschien breder ingezet kan worden dan gedacht. Zo kan het medicijn juist helpen bij mensen die geen depressie maar enkel een angststoornis hebben.

Bron | The Independent
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant