Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Maakt de anticonceptiepil je echt een andere versie van jezelf?

maakt-de-anticonceptiepil-je-echt-een-andere-versie-van-jezelf.jpg

Zo’n 1,7 miljoen Nederlandse vrouwen slikken de anticonceptiepil, en daarmee is het nog altijd de meest gebruikte anticonceptiemethode onder vrouwen. We wisten al dat het slikken van de pil invloed heeft op emoties, maar volgens de Amerikaanse psycholoog Sarah Hill gaat het veel verder. Zij zegt dat de anticonceptiepil ons een andere versie van onszelf maakt. Hoe zit dat precies?

Het is volgens haar niet zo dat vrouwen die de pil slikken allemaal een slechtere versie van zichzelf zijn, maar het kan zeker invloed hebben op gedrag. 

Hormonen

De theorie van Hill is als volgt: de pil verandert de concentraties van verschillende hormonen in je lichaam, waaronder de geslachtshormonen progesteron en oestrogeen. Je hormonen zijn signaalstoffen die in je lichaam en je hersenen bepalen wat we doen, hoe we ons voelen wie we zijn en welke voorkeuren we hebben. Als de pil dus een effect heeft op je hormoonprofiel, ben je volgens Hill dus eigenlijk een andere versie van jezelf. 

Lees ook: Onderzocht: vrouwen die de pil slikken zijn slechter in het herkennen van emoties

Twijfel

Of we echt daadwerkelijk een andere versie van onszelf zijn wanneer we de anticonceptiepil slikken, dat is eigenlijk niet uit te zoeken zeggen andere specialisten. Het is lastig om die conclusie te kunnen trekken, omdat de veranderingen vaak geleidelijk gaan. Net als met andere veranderingen in het leven van de vrouw: ze worden ouder, verhuizen of krijgen bijvoorbeeld een nieuwe baan. Het is dus lastig om karakterverschillen direct te wijden aan de anticonceptiepil. Ook weten we, volgens seksuologe Els Elaut, nog niet genoeg van hormonen en het brein om uitspraken te doen over of de anticonceptiepil je een andere versie van jezelf maakt.

Meer onderzoek 

Sarah Hill zegt overigens zeker niet dat mensen de pil niet meer moeten slikken, of dat het niet meer voorgeschreven zou moeten worden. Wel hoopt Hill dat er meer aandacht voor de mentale gevolgen van de anticonceptiepil komt, en dat hier nog meer onderzoek naar gedaan zal worden. Ook hoopt ze dat artsen minder nonchalant met de pil omgaan, en meer duidelijkheid geven voor ze het recept uitschrijven. 

Cortisol 

Ook zouden vrouwen die de pil slikken anders reageren op stressvolle situaties. Bij stress komt het hormoon cortisol vrij, wat ons helpt goed te reageren op zo’n situatie. Dat level piekt even, en daalt dan weer tot een normaal level. Vrouwen die de pil slikken en stress hebben lijken minder van die pieken te hebben, maar juist constant een hoog level van cortisol in hun lichaam te hebben. Dat zou schadelijk kunnen zijn, omdat het onder andere kan leiden tot slaapproblemen en een slechter immuunsysteem. Toch is nog niet helemaal duidelijk of het zo is dat mensen die de pil slikken altijd gestresst zijn of juist minder stress ervaren, zegt Mark van Vugt, hoogleraar evolutionaire psychologie, tegen de Volkskrant. Daarvoor zal eerst meer onderzoek gedaan moeten worden. 

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Volkskrant, De Morgen, HLN
Beeld | iStock

Ook interessant