Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Van een mannenpil tot gel: zo staat het ervoor met anticonceptie voor mannen

anticonceptie-voor-mannen.jpg

De (prik)pil, een spiraaltje, een staafje, vrouwencondooms, het lijstje aan anticonceptiemiddelen voor vrouwen gaat nog wel even door en wordt nog vaak gezien als onze verantwoordelijkheid. In 2018 was het dan eindelijk zover: er was een anticonceptiemiddel voor mannen op komst. Inmiddels zijn we drie jaar verder, maar de anticonceptie voor mannen blijft nog uit. Dit is hoe het er nu voor staat. 

Van een anticonceptiegel tot de mannenpil: dit kunnen we verwachten.

Anticonceptie voor mannen

Waar voor vrouwen allerlei verschillende vormen en soorten anticonceptie bestaan, is het aanbod voor mannen een stuk kleiner, namelijk: condooms, sterilisatie of helemaal geen seks hebben. In 2018 kwamen al berichten naar buiten dat er meer anticonceptiemiddelen voor mannen op de markt zouden komen. Toch is dit er nog niet. Dat komt volgens professor Stephanie Page van de Universiteit van Washington, omdat het bij mannen ingewikkelder is. Bij vrouwen moet één eisprong per maand worden geblokkeerd, terwijl bij mannen dagelijks miljoenen zaadcellen moeten worden tegengehouden. Maar niet alle wetenschappers zijn het met dit argument eens. Volgens Nelly Oudshoorn, auteur van het boek The Male Pill zijn er ook wetenschappers die stellen dat het voor mannen juist makkelijker is. Dit omdat je bij mannen alleen ‘de kraan hoeft dicht te draaien’. Bij vrouwen is het juist ingewikkelder. 

Daarnaast schijnen veel farmaceuten hun geld niet te willen investeren in anticonceptie voor mannen, omdat ze denken dat hier geen vraag naar is en mannen hier niet voor openstaan.

Animo onder mannen

Toch blijkt uit een recente peiling van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, dat van de 3562 ondervraagden tussen de 16 en 34 jaar vijftig procent van de mannen en 81 procent van de vrouwen het tijd vindt voor een anticonceptiemiddel voor mannen. Ook vindt negentig procent het voorkomen van een zwangerschap een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarnaast geeft 54 procent van de heteroseksuele mannen aan dat ze gebruik zouden maken van anticonceptie voor mannen. 

Lees ook: Huisartsen gaan psychische bijwerkingen van de pil meer benadrukken

Soorten anticonceptie 

Wanneer er precies anticonceptie voor mannen op de markt zal komen, dat blijft dus nog even de vraag. Maar op dit moment wordt er naar drie verschillende middelen onderzoek gedaan:

Anticonceptiegel 

Anticonceptiegel is een hormoongel die mannen minimaal eenmaal daags op hun schouder moeten smeren. Dit zorgt ervoor dat de spermaproductie afremt, maar het libido intact blijft. Volgens AVRO TROS zou dit weleens in 2022 op de markt kunnen komen. 

Mannenpil

Een tweede mogelijkheid is een mannenpil met hormonen. Deze werkt redelijk hetzelfde als de pil voor vrouwen. Volgens Time Magazine is de pil in ontwikkeling, maar is er nog meer onderzoek nodig. Het is onder andere nog niet duidelijk of deze mannenpil de productie van spermacellen stopt. 

Niet-hormonale injectie

Als laatste optie wordt er onderzoek gedaan naar een soort gel die in de zaadleider wordt gespoten. Dit zou de zaadcellen blokkeren, waardoor mannen 10 tot 15 jaar onvruchtbaar zouden zijn. Dit zou vroegtijdig weer ongedaan kunnen worden gemaakt. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Women’s Health
Beeld | Getty Images

Ook interessant