Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers: bepaalde antibiotica vergroten kans op hartproblemen

onderzoekers-antibiotica-kunnen-hartproblemen-veroorzaken.jpg

Antibiotica is een veelgebruikt middel bij infecties door bacteriën. Maar er kleven ook risico’s aan het gebruik van deze medicijnen. Bij veelvuldig gebruik kan je lichaam namelijk wennen aan deze medicijnen, waardoor antibioticaresistentie optreedt.

Daarnaast hebben wetenschappers een verband aangetoond tussen veelvoorkomende types antibiotica en twee soorten hartproblemen.

Meer risico op hartproblemen

Onderzoekers van de University of Britisch Columbia ontdekten dat gebruikers van het antibiotica type fluorochinolon (bekend onder merknamen als Ciprofloxacin, of Cipro) 2,4 keer meer risico lopen op het ontwikkelen van aorta- en mitrale regurgitatie, aandoeningen waarbij bloed via dezelfde weg terugstroomt naar het hart.

Onderzoek met antibiotica

De wetenschappers baseren hun conclusie op de gegevens van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) die waakt over de veiligheid van medicijnen in de Verenigde Staten. In totaal werden 125.020 gevallen van regurgitatie vergeleken met het antibioticagebruik van de personen. Daarnaast maakten de onderzoekers onderscheid tussen het moment waarop de patiënten hartproblemen kregen en de inname van de antibiotica. Hieruit blijkt dat het risico het hoogst is op het moment dat de antibiotica wordt ingenomen. Ook in de periode tot 30 dagen na gebruik van het middel is er een verhoogd risico.

Lees meer
Moeten we ons zorgen maken om antibioticaresistentie?

Niet de eerste keer

Volgens de onderzoekers is het niet de eerste keer dat dit middel gelinkt wordt aan hart- en vaataandoeningen. Eerdere studies toonden al verbanden aan met andere hartziektes. “Deze klasse antibiotica is erg handig, maar in veel gevallen is het onnodig om ze te gebruiken. En dat kan zowel antibioticaresistentie als ernstige hartproblemen veroorzaken”, aldus hoofdonderzoeker Etminan.

Bron | Science Daily
Beeld | iStock

Ook interessant