Anouk Smulders, ambassadeur Hulphond Nederland: ‘Mensen krijgen dankzij hulphond hun leven terug’
- In samenwerking met Hulphond Nederland -
Anouk Smulders, werkzaam als presentatrice en model, is sinds drie jaar ambassadeur van Hulphond Nederland. De 42-jarige Smulders is onder de indruk van het werk van de stichting en de manier waarop hulphonden worden ingezet. 'Mensen krijgen dankzij de inzet van een hulphond hun leven weer terug.'
Anouk Smulders kwam voor het eerst in contact met Hulphond Nederland toen ze door een relatie werd uitgenodigd voor een benefietgala ten behoeve van de stichting. "Op die avond raakte ik zo onder de indruk van het werk van Hulphond Nederland dat mijn mond letterlijk openviel. Daar zijn nog foto's van," vertelt Anouk enthousiast. Na afloop van het gala besloot de Holland's Next Top Model-presentatrice één van de directeuren van Hulphond Nederland een berichtje via Facebook te sturen. "Ik heb gemeld dat ik zo onder de indruk was van het werk van Hulphond Nederland en dat ze me altijd mogen benaderen." Smulders, wier gezin ook dol is op honden, werd de dag erna door hem gebeld. Na dit contact is het ambassadeurschap tot stand gekomen.
Dankzij hulphond weer naar buiten
Een van de verhalen die Anouk tijdens het benefietgala hoorde was van een vrouw die lijdt aan epilepsie. "Door haar aanvallen kwam zij zo vaak ten val, dat ze zeker 35 keer per jaar in het ziekenhuis moest worden opgenomen vanwege blessures. Dat varieerde van kneuzingen en breuken tot meermalen een schedelbasisfractuur. Sinds zij een Epilepsie-hulphond heeft, is dat enorm afgenomen. De komst van de hulphond zorgde ook voor een drastische vermindering van het aantal aanvallen. Die mevrouw kwam niet meer buiten, uit angst om een aanval te krijgen. Nu durft ze er weer op uit te gaan met haar hond. Haar hulphond is getraind op het signaleren van een
epilepsieaanval. Wanneer ze een aanval krijgt, voelt de hulphond dat vooraf aan en geeft een waarschuwing af. In dit geval drukt de hond met zijn neus tegen haar knie, zodat zij weet dat ze moet gaan liggen. Tijdens een aanval gaat de hond over haar heen liggen, zodat ze in een stabiele positie verkeert. Hiermee wordt de kans op verwondingen aanzienlijk kleiner. De hulphond brengt mensen zoals haar terug in de maatschappij," vertelt de ambassadeur.
Soorten hulphonden
Hulphond Nederland leidt per jaar zo’n 60 zogeheten ADL-honden op. Deze helpen mensen met een lichamelijke beperking bij Activiteiten in het Dagelijks Leven. De ADL-hond assisteert bij allerlei dagelijks voorkomende handelingen, zoals het openen en sluiten van deuren en gordijnen, het uittrekken van kleding, het leeghalen van de wasmachine en het oprapen en aangeven van voorwerpen.
De organisatie levert daarnaast hulphonden die mensen met PTSS helpen. Deze signaleringshond is getraind om te reageren op stresssignalen die worden veroorzaakt door traumatische ervaringen. "Ook veteranen kunnen hulp krijgen van deze honden. Oud-generaal Peter van Uhm en tevens ambassadeur van Hulphond Nederland zet zich met name in om deze activiteit meer bekendheid te geven en begrip te vragen voor PTSS," vertelt Anouk Smulders.
Verder worden er honden opgeleid tot Epilepsie-hulphond. Deze is erop getraind om te handelen als zijn baas een aanval krijgt en helpt mensen met epilepsie, vóór, tijdens en na de aanval.
Inmiddels zijn er ruim 60 hulphonden die dagelijks worden ingezet als Therapie-hulphond. “Deze hulphonden zetten onze therapeuten in bij de behandeling van kinderen met gedrags- en ontwikkelingsproblemen, zoals ADHD, autisme, angst, onzekerheid of pestproblemen,” licht Birgit van Rosmalen, hoofd Unit Opleiding Hulphonden bij Hulphond Nederland, toe. "In Nederland zijn er ruim 400.000 kinderen met een acute zorgvraag," vertelt Anouk Smulders.
APK-keuring
De basis van een Therapie-hulphond moet goed zijn. “Om te bekijken of een hond in aanmerking kan komen voor de inzet als Therapie-hulphond, voeren wij diverse testen uit. We bekijken hoe de desbetreffende hond reageert op een aaneenschakeling van prikkels. Ook filmen wij de honden. Elk jaar krijgen de honden een test, dat is eigenlijk een soort APK-keuring,” legt Van Rosmalen uit. Als de hond geschikt blijkt mag hij ingezet worden voor onze therapie- en coachingsessies. De hond leeft - naast zijn bijzondere taak - in een gastgezin en wordt in de regel niet bij kinderen thuis geplaatst.
Adoptiehond
Anouk Smulders en haar gezin hebben een aantal jaar geleden een hond geadopteerd. "Wij hebben niet zelf de hond in huis gekregen of opgeleid, maar wel met veel enthousiasme zijn ontwikkeling gevolgd als sponsor. Als je een hond adopteert krijg je de mogelijkheid om hem te volgen. Zo ontvang je periodiek informatie hoe het gaat tijdens zijn opleiding.” De adoptiehond van het gezin Smulders doet inmiddels dienst als hulphond voor een jongen met autisme. "Het is onwijs bijzonder, want in principe plaatst de stichting geen Therapie-hulphonden bij kinderen thuis. Heel mooi dat we zo’n verschil in de kansen voor een kind kunnen maken. Met de ouders van het jongetje ben ik bevriend op Facebook. De jongen is mede dankzij de hulphond zo enorm vooruit gegaan in zijn ontwikkeling, dat is zo geweldig om te zien. De hond en hij zijn een soort Knabbel & Babbel, het jongetje doet niets zonder de hond en andersom ook."
Ambassadeurschap
"Ik heb de taak op me genomen om meer bekendheid te geven aan kindertherapie waarbij hulphonden worden ingezet," vertelt de ambassadeur die ook graag actief fondsen werft voor de Therapie-hulphonden die worden ingezet bij kinderen en jongvolwassenen. "De ene keer bezoek ik een Rotaryclub, de andere keer een groot diner. Het is heel gaaf als ik aan het eind van de avond een cheque meekrijg voor Hulphond Nederland. Mijn streven is om een duurzame vergoeding voor de stichting te krijgen."
Smulders meldt dat mensen ontzettend veel baat hebben bij de inzet van een hulphond. "Honden zijn tot zo ontzettend veel in staat. Ik vind dat de inzet van een hulphond voor iedereen met een zorgvraag beschikbaar moet worden."
Kim Kötter, voormalig Miss Nederland, is sinds kort ook ambassadeur voor Hulphond Nederland. "Wij komen allebei uit Twente en hebben besloten dat wij samen bedrijven in Twente gaan bezoeken om fondsen te werven voor de stichting. Dit is een volgende stap in ons ambassadeurschap," meldt Anouk. De ambassadeur raadt iedereen aan om de open dag van Hulphond Nederland te bezoeken. Deze vindt twee keer per jaar plaats. "Kom bekijken wat Hulphond Nederland allemaal doet. Het is bijzonder wat een hond kan doen voor een mens. De stichting doet zo'n waanzinnig werk," aldus Anouk Smulders.
Al 30 jaar Hulphond Nederland
Hulphond Nederland zet al dertig jaar opgeleide hulphonden in voor mensen met een lichamelijke beperking of epilepsie. Sinds 2012 zet de stichting ook hulphonden in voor mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of voor kinderen en jongeren met een gedrags- of ontwikkelingsprobleem. Hulphond Nederland wil jaarlijks tenminste 1.000 mensen per jaar gaan helpen met de inzet van een hulphond. Dit is alleen mogelijk met de steun van donateurs, vrijwilligers en sponsoren. Voor meer informatie: hulphond.nl.
Lees ook: