Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek wijst uit: anorexia heeft niet alleen mentale, maar ook lichamelijke oorzaak

onderzoek-wijst-uit-anorexia-heeft-niet-ook-lichamelijke-oorzaak.jpg

Volgens een internationaal onderzoek vindt anorexia nervosa niet alleen haar oorsprong in de geest, maar ook in het lichaam. Hierdoor zijn er mogelijk nieuwe aanknopingspunten voor behandeling.

Onderzoek naar anorexia

Tijdens de studie werd het DNA van bijna 17.000 mensen met anorexia en ruim 55.000 mensen zonder anorexia geanalyseerd. De onderzoekers van King’s College in Londen en de universiteit van North Carolina in Chapel Hill in de VS deden een opvallende ontdekking. Mensen die aan anorexia nervosa lijden blijken mutaties in hun DNA te hebben die voor veranderingen in de spijsvertering zorgen; vooral met betrekking tot hun bloedsuikerniveaus en lichaamsvet.

Makkelijker uithongeren

De precieze aard van deze mutaties was nog niet vast te stellen, maar de onderzoekers denken dat de mutaties ervoor zorgen dat anorexiapatiënten zichzelf langer en makkelijker kunnen uithongeren. De meeste mensen krijgen als ze afvallen signalen van het lichaam die de eetlust stimuleren. Het is mogelijk dat mensen met anorexia die gewicht verliezen niet van die sterke impulsen hebben.


Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Psychiatrische aandoeningen

Naast mutaties in het DNA van proefpersonen die in verband kunnen worden gebracht met anorexia, vonden de onderzoekers ook mutaties bij mensen met andere psychiatrische aandoeningen, zoals  schizofrenie, dwangstoornissen en angststoornissen.

Bron| NU.nl
Beeld| Getty Images

Ook interessant