null Beeld

Annie (72) zorgt na een beroerte voor haar man Rinse (78): ‘Ik ben er voor hem, in goede én in slechte tijden’

- In samenwerking met TENA -

Annie Waardenburg (72) zorgt voor haar man Rinse (78), die na een zware beroerte niet meer kan lopen en praten. “Ik leg hem in de watten, dat is het minste wat ik voor hem kan doen.”

null Beeld

“Toen Rinse in 2009 na een zware TIA niet meer kon lopen of praten, vond ik het logisch dat ik voor hem zou zorgen. Ik geef hem ’s ochtends te drinken met een fles, vervang zijn katheter, was en scheer hem, poets zijn tanden, verzorg zijn nagels, kleed hem aan en maak eten voor hem. Ik leg hem in de watten, dat is het minste wat ik voor hem kan doen."

"Er moet veel gebeuren voor ik mijn man naar een verpleegtehuis laat gaan"

"Twee keer in de week komt de thuiszorg om te helpen bij het douchen, en op woensdag gaat Rinse naar de dagopvang. Ik heb eens in de week hulp in het huishouden, maar verder doe ik het alleen. We maken graag uitstapjes samen, gaan naar feestjes en drinken koffie in de stad. Daar geniet hij van, en ik ook. Ik was dolblij toen ik een auto vond waar de elektrische rolstoel in past. Dit jaar zijn we nog een midweek naar Terschelling geweest, ‘ons’ vakantie-eiland. Met behulp van een rupsband zijn we zelfs met de rolstoel op het strand geweest, prachtig was het. Het wordt mij weleens te zwaar, bijvoorbeeld als er weer nieuwe gezondheidsklachten bíj komen.

Toch moet er veel gebeuren voor ik mijn man naar een verpleegtehuis laat gaan. Laatst waren we vijftig jaar getrouwd; ik vind het vanzelfsprekend dat ik er voor hem ben.”

Zet een mantelzorger in het zonnetje!

Ken je iemand die mantelzorg verleent aan een naaste? Margriet en TENA willen die persoon graag verrassen met een interview en fotoshoot voor Margriet. Ook maakt diegene kans op een overheerlijke high tea! Vul vóór 31 oktober 2016 hieronder je gegevens in en geef de naam op van de persoon die je te binnen schiet en schrijf er in het kort bij waarom juist diegene deze verrassing verdient.

Wie nomineer jij?

Lees ook:

Mantelzorger in het zonnetje: “Het voelt heel vanzelfsprekend om voor mijn moeder te zorgen”

6 slimme mantelzorg apps

Mantelzorg? Zo herken je ondervoeding

tekst: sara luijters. fotografie: iris planting. visagie en styling: tirzah waasdorp.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden