Margriet logo
Animo voor bevolkingsonderzoek longkanker is groter dan verwacht Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Animo voor bevolkingsonderzoek longkanker is groter dan verwacht

Longkanker is een vorm van kanker die vaak pas in een laat stadium ontdekt wordt, waardoor het lastig te behandelen is. Daarom hebben onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam een grootschalig bevolkingsonderzoek opgezet. En wat blijkt nu? De animo om mee te doen, is een stuk groter dan verwacht.

Dat zegt onderzoeker Carlijn van der Aalst tegen het ANP. Tot nu toe hebben tienduizenden mensen zich aangemeld. Duizenden hiervan komen daadwerkelijk in aanmerking om mee te doen aan het onderzoek.

Bevolkingsonderzoek naar longkanker

Longkanker kan verschillende oorzaken hebben, waarvan roken de meest bekende is. Daarom richt het bevolkingsonderzoek zich op (ex-)rokers. “Het onderzoek is bedoeld voor mensen die lange tijd in hun leven roken of in het verleden lang hebben gerookt,” vertelde onderzoeker Carlijn van der Aalst van het Erasmus MC eerder. “Het vroeg opsporen van longkanker, nog voordat het klachten geeft, noemen we ook wel longkankerscreening of een bevolkingsonderzoek.” Die screening is belangrijk, blijkt uit eerder onderzoek. Het controleren van (ex-)rokers kan de longkankersterfte namelijk flink laten dalen.

Een vroege opsporing met een CT-scan kan de longkankersterfte met 25 procent of meer laten dalen. In Nederland komt dat op termijn neer op 1500 tot 2500 mensen minder die per jaar overlijden aan deze vorm van kanker.

Animo is groot

Hoeveel mensen zich tot nu toe precies aangemeld hebben, is niet bekend. Wel is duidelijk dat er in de regio Amsterdam zeker vier keer zoveel mensen mee gaan doen als waar de onderzoekers op hadden gerekend. De proef start in Amsterdam, maar ook in Bilthoven en Drachten worden nog mensen uitgenodigd. In totaal worden zo’n 400.000 mensen tussen de 60 en 79 jaar aangeschreven.

Verschillende manieren van aanschrijven

Om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken, worden mensen op verschillende manieren aangeschreven door de wetenschappers. Dit omdat ze zien dat mensen met een lager inkomen en een praktische opleiding vaker rokers zijn dan mensen uit andere sociaal economische groepen. Bij andere bevolkingsonderzoeken, zoals dat naar darmkanker, is dit juist de groep die minder vaak komt opdagen. Daarom wordt gekeken op welke manier zij beter bereikt kunnen worden. Een deel van de mensen heeft een brief volgens de klassieke methode gekregen: met uitgebreide uitleg over de screening en het onderzoek. Anderen kregen juist een samenvatting, waarbij simpelere taal of een verwijzing naar een website waar de informatie op staat, maar ook een animatie waarin het onderzoek wordt uitgelegd. Of die simpelere uitleg inderdaad de reden is dat meer mensen mee willen doen, moet nog onderzocht worden.

Screening in januari van start

De eerste deelnemers hebben een scan gehad, maar in januari gaat de screening echt van start. De onderzoekers willen bepalen hoe vaak een scan van de longen nodig is: eens per jaar of eens per twee jaar. Het proefonderzoek wordt ook uitgevoerd in Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk. In totaal zijn 26.000 deelnemers nodig om de resultaten betrouwbaar te maken. “Dat lijken we te gaan redden,” aldus Van der Aalst.

Bron | ANP

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden