Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Alzheimer ontstaat eerder dan je denkt: doe mee aan het onderzoek!

werken.jpg

De ziekte van Alzheimer ontstaat waarschijnlijk al voordat artsen kunnen zien dat er iets mis is. Het Alzheimercentrum Amsterdam doet daarom onderzoek naar de vroegste kenmerken van alzheimer, om de ziekte sneller te kunnen opsporen en te behandelen. En jij kunt de onderzoekers daarbij helpen.

Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie. De ziekte kenmerkt zich door opstapeling van een bepaald soort eiwitten in de hersenen en het verlies van synapsen (verbindingen tussen neuronen) en hersenweefsel. Dat proces voltrekt zich niet van de ene op de andere dag; in de loop van tien à twintig jaar stapelen hersenveranderingen zich steeds verder op. Tegen de tijd dat artsen kunnen zien dat er echt iets met je aan de hand is, bevindt de ziekte zich al in een relatief laat stadium.

Al vroeg subtiele veranderingen in de hersenen te zien

Het Alzheimercentrum Amsterdam werkt er hard aan, om de allervroegste kenmerken van alzheimer te achterhalen. Dat doen ze onder andere door gezonde mensen te volgen met ‘subjectieve geheugenklachten’. Dat zijn mensen die zelf klachten ervaren, maar volgens geheugentests van artsen nog een prima stel hersens hebben. De promovendus Sander Verfaillie ontdekte echter dat je bij die mensen toch al heel subtiele veranderingen kunt zien in de hersenen. “Zo hadden die mensen een iets kleinere hypocampus, een iets dunnere hersenschors en zagen we ook dat hun hersencommunicatie minder effectief was,” weet Wiesje van der Flier, neuropsycholoog bij het Alzheimercentrum Amsterdam en schrijfster van Het alzheimermysterie. “Het gaat om heel subtiele veranderingen die we zagen op groepsniveau,” vult ze aan. “Het kan dus zijn dat sommige individuen later helemaal geen alzheimer ontwikkelen. Maar dan is de vraag: waarom zij dan niet? Leven zij misschien anders, of is het hun aanleg? Dat zijn allemaal dingen die we willen onderzoeken.”

Jij kunt meedoen aan het onderzoek!

Alzheimercentrum Amsterdam doet allerlei onderzoeken om alzheimer in een vroeg stadium op te sporen. En jij kunt de onderzoekers daarbij helpen. Op hersenonderzoek.nl kan iedereen vanaf 18 jaar zich aanmelden om mee te helpen, een oplossing te vinden voor dementie en andere hersenziekten. Door mee te doen aan het onderzoek, geef je de onderzoekers van het Alzheimercentrum Amsterdam inzicht in je (hersen)gezondheid, nu én in de toekomst. Dat leert hun om hersenveranderingen, zowel bij mensen mét als zonder dementie, beter te begrijpen en dus ook te behandelen. Als je profiel aansluit bij een van de lopende onderzoeken, krijg je een uitnodiging om eraan deel te nemen. Soms gaat het om het invullen van een vragenlijst en wat testjes, soms om een veel uitgebreider onderzoek. Je bepaalt zelf of je meedoet of niet. “Ik doe er zelf ook aan mee,” vertelt Van der Flier. “Het is heel vrijblijvend. Zo nu en dan krijg ik een uitnodiging en als ik tijd heb, doe ik mee. Zo niet, dan klik ik het weg.”

21 september: Wereld Alzheimer Dag

Vrijdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Ditmaal is het thema muziek, omdat muziek een heel positief effect heeft op mensen met alzheimer en dementie. De afdelingen van Alzheimer Nederland organiseren overal in het land muzikale activiteiten. Bekijk hier de activiteiten bij jou in de buurt. Op zaterdag 22 en zondag 23 september organiseert Alzheimer Nederland een estafettefietstocht van 24 uur. De gehele opbrengst gaat naar wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Meedoen of doneren kan op 2bike4alzheimer.nl.

Foto | iStock

Ook interessant