Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Alzheimer mogelijk al in vroeg stadium ‘af te lezen’ aan de ogen

alzheimer-mogelijk-al-in-vroeg-stadium-af-te-lezen-aan-de-ogen.jpg

De ziekte van Alzheimer zorgt vaak al vele jaren voor het verschijnen van de eerste symptomen. Hoe eerder de ziekte gevonden wordt, hoe beter de snelheid van het verloop van de ziekte kan worden ingeperkt.

Amerikaanse wetenschappers denken nu een heel eenvoudig trucje te hebben ontdekt waarmee Alzheimer al in een pril stadium kan worden opgespoord.

Verwijding van de pupillen

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Maar liefst 70 procent van alle mensen met dementie heeft alzheimer. Iemand met alzheimer krijgt problemen met het geheugen. Naarmate de ziekte erger wordt, krijgt iemand steeds meer moeite met dagelijkse vaardigheden.

Cognitieve handelingen

Eerdere onderzoeken naar alzheimer waren vooral gericht op zogeheten eiwitplaques in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de symptomen van de ziekte. Maar wetenschappers van de Universiteit van Californië hebben hun onderzoek op iets totaal anders gericht: de ogen. Gek? Eigenlijk niet. Want je pupilreacties worden veroorzaakt door de locus coeruleus. Dit is een cluster van neuronen in de hersenstam die betrokken zijn bij het reguleren van cognitieve handelingen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat dit deel van de hersenen vaak als eerste wordt aangetast door de plaque die alzheimer veroorzaakt.

Lees meer
Dít is waarom Alzheimer bij vrouwen later wordt ontdekt dan bij mannen

Aflezen aan de ogen

De wetenschappers besloten daarom een proef te doen bij mensen met milde cognitieve stoornissen. Deze aandoeningen zijn vaak een voorloper van de ziekte van Alzheimer. Uit de resultaten bleek dat de proefpersonen een grotere pupilverwijding hadden bij cognitieve inspanning dan de testgroep zonder cognitieve stoornis. De onderzoekers stellen nu dat de snelheid waarmee pupillen van mensen tijdens een cognitieve test groter of kleiner worden, een goede en goedkope methode is om te meten of iemand een verhoogd risico heeft op alzheimer. De test is bovendien al uit te voeren nog voordat de eerste symptomen van de ziekte zichtbaar zijn.

Bron | Science Daily
Beeld | iStock

Ook interessant