Margriet logo
Chris Hemsworth. Beeld ANP / EPA
Beeld ANP / EPA

Alzheimer-gen ontdekt bij acteur Chris Hemsworth: om deze reden wordt dit gen in Nederland niet opgezocht

De Australische acteur Chris Hemsworth heeft ontdekt dat hij het alzheimer-gen ApoE4 heeft. Wat voor gen is dat precies en hoe kom je erachter of je dit hebt? We zetten het op een rij.

Chris Hemsworth ontdekte dat hij een verhoogde kans heeft op het krijgen van alzheimer. Dat kwam aan het licht toen hij een test deed voor zijn nieuwe serie op National Geographic: Limitless with Chris Hemsworth. Daarvoor testte hij zijn lichaam en onderzocht manieren om langer en gezonder te leven.

Alzheimer-gen ontdekt

Er werden twee kopieën van het gen ApoE4 in zijn lichaam gevonden: zowel van moederskant als vaderskant. Daardoor heeft hij acht tot tien keer meer kans op alzheimer dan anderen die deze kopieën niet hebben. Dit betekent niet meteen dat hij de diagnose alzheimer krijgt, maar hij is wel gewaarschuwd voor een verhoogd risico.

Wat is het ApoE4-gen?

Dit gen zorgt voor een verhoogd risico op het ontwikkelen van alzheimer. Ongeveer één op de vier personen met een Europese afkomst heeft één exemplaar van dit gen. Daardoor wordt de kans op het ontwikkelen van alzheimer meer dan verdubbeld. Twee tot drie procent heeft net zoveel kans als Chris Hemsworth om het te krijgen: acht tot tien keer zoveel.

Volgens Dinant Bekkekamp (teamleider wetenschappelijk onderzoek bij Alzheimer Nederland) kun je alzheimer net zo goed krijgen zonder dit gen en het is ook mogelijk dat je de ziekte niet krijgt, ook al draag je dit gen bij je. De kans dat je het krijgt is alleen wat groter.

Dáárom wordt het gen niet opgespoord in Nederland

Wanneer er in je familie vaak dementie voorkomt op jonge leeftijd, kun je een erfelijkheidsonderzoek krijgen door een klinisch geneticus. Dat moet aangevraagd worden door een arts.

Van de uitslag van zo’n onderzoek kun je behoorlijk schrikken. Dat is volgens Bekkekamp precies de reden dat het onderzoek niet vaak wordt uitgevoerd in Nederland. “Je wordt er onzeker van en het is niet eens zeker of je als drager alzheimer krijgt in de toekomst. Als je het al krijgt, is het ook niet duidelijk of je het dan op 70-jarige of 90-jarige leeftijd krijgt,” legt Bekkekamp uit aan RTL Nieuws.

Bovendien kunnen artsen niets voor je betekenen als je dit gen inderdaad blijkt te hebben. Niet iedereen in deze situatie wil daadwerkelijk zo’n onderzoek. Er kleven ook nadelen aan: “Het afsluiten van een hypotheek kan moeilijk worden, of een levensverzekering. En als wordt vastgesteld dat je drager bent, ga je er waarschijnlijk toch naartoe leven.”

Bron | RTL Nieuws, BBC, Disney

Saskia WinkensANP / EPA

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden