Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Aluminium in producten? Is dat schadelijk?

vrouw-denken.jpg

Aluminium in je eten? Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij dit lichtgewicht metaal. Maar het komt van nature voor in je eten en het zit ook in sommige deodorants en tandpasta’s. Het zit zelfs in kraanwater. Het is dus onvermijdelijk dat je het binnenkrijgt, maar is dat een probleem?

Het Voedingscentrum geeft raad:

“De hoeveelheid die je via je eten en drinken binnenkrijgt is niet schadelijk. Je lichaam neemt het maar in kleine beetjes op en voert het via de nieren weer af. Maar wanneer je bijvoorbeeld dagelijks deodorant gebruikt met aluminium en veel aluminium kookgerei gebruikt, krijg je meer binnen. Als je dan nieren hebt die niet goed werken, is het wel gevaarlijk. Je loopt dan meer risico op bijvoorbeeld schade aan je botten en zenuwstelsel. Om zeker ervan te zijn dat je niet te veel binnenkrijgt, hebben we twee tips:

1. Gebruik aluminiumvrije cosmetische producten
Aluminium zit in sommige soorten tandpasta en deodorant. Door te kiezen voor producten zonder aluminium, krijgt je lichaam veel minder aluminium binnen.

2. Gebruik geen pannen, schalen, potten of folie van aluminium voor zout of zuur eten
Aluminium is oplosbaar in combinatie met zout of zuur. Wanneer er aluminium in je pannen, schalen, potten of folie zit, kan dit dus in kleine hoeveelheden in je eten komen. Bewaar bijvoorbeeld vruchtensappen, rabarber, tomatenpuree of zoute haring niet in verpakkingen van aluminium.”

bron: Voedingscentrum

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant