null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Altijd ziek rond de feestdagen? Misschien ben je allergisch voor de kerstboom

Buiten daalt de temperatuur, dus misschien is het niet zo gek dat je een beetje aan het snotteren bent. Maar heb jij íeder jaar rond de feestdagen last van jeukende ogen, niesbuien, een grieperig gevoel of benauwdheid? Dan zou het kunnen dat niet de verandering van seizoenen het probleem is, maar dat je allergisch bent voor de kerstboom.

Echt waar: die boom die

voor sfeer en gezelligheid moet zorgen, kan er júist voor zorgen dat jij je altijd

beroerd voelt tijdens de feestdagen.

Allergisch voor de kerstboom

Het is natuurlijk hartstikke gezellig, een kerstboom met lichtjes en versiering in de kamer. Maar als je allergisch bent voor de kerstboom kan het voor vervelende symptomen zorgen. Vaak lijken die klachten op een soort hooikoorts: hoesten, een verstopte neus, niezen of benauwdheid. Dat de klachten zo lijken op hooikoorts is eigenlijk niet verrassend: het heeft waarschijnlijk dezelfde oorzaak.

Als je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor bepaalde soorten stuifmeel, bijvoorbeeld van grassen of bomen. Dat stuifmeel verspreidt zich door de lucht, wat zorgt voor de symptomen bij hooikoortspatiënten. Maar omdat die pollen zich zo verspreiden, blijven ze ook plakken aan de naalden van naaldbomen. Als de boom lekker warm en droog in huis staat, drogen de naalden uit en raakt dat stuifmeel los. Dat verspreidt zich door de lucht, waardoor je bij een allergie dus klachten krijgt.

Schimmels

Maar niet alleen stuifmeel in de kerstboom kan zorgen voor allergische klachten. Je kunt namelijk ook last hebben van schimmels die van nature ontstaan in je versierde boom. Het maakt niet uit hoe goed je voor je kerstboom zorgt; die schimmels ontstaan eigenlijk altijd vanzelf. Als je astma, chronische bronchitis of een allergie voor schimmels hebt, kan dat dus vervelende gevolgen hebben. Ook dit kan weer zorgen voor benauwdheid, een verstopte neus of hoesten. Maar het kan ook zo zijn dat je door de schimmels hoofdpijn, keelpijn of pijnlijke ogen krijgt. Je bent dus eigenlijk niet allergisch voor de kerstboom zelf, maar voor de stoffen die ín de boom zitten.

Huiduitslag door kerstboom

Heb je geen hooikoortsachtige klachten, maar zitten jouw handen en armen onder de huiduitslag wanneer je de boom versierd hebt? Ook dat kan erop wijzen dat je allergisch bent voor de kerstboom. Zo’n allergische reactie ontstaat dan wanneer je in aanraking komt met de takken of hars van de boom; iets wat je natuurlijk doet tijdens het optuigen. In kerstbomen zit de plantaardige stof colofonium, een plakkerig goedje dat in de hars zit. Die stof kan zorgen voor een allergische reactie. Omdat colofonium ook in andere producten gebruikt wordt, reageren mensen met deze huidallergie vaak ook op pleisters, lijm, plakband en sommige soorten make-up.

Toch een kerstboom?

Als je allergisch bent voor de kerstboom, kun je natuurlijk het beste gaan voor een mooi versierde kunstkerstboom. Er zijn tegenwoordig een heleboel opties die nét echt lijken, maar niet voor allergische klachten zullen zorgen. Zorg er wel voor dat je ‘m goed opbergt en op een droge, koele plaats bewaart. Zo voorkom je dat er stof of zelfs schimmels op je kunstboom komen.

Ben je alleen allergisch voor de stof colofonium in de hars van de kerstboom en krijg je dus alleen huiduitslag? Dan kun je in principe wel een echte kerstboom in je kamer zetten, zolang je er maar niet aankomt. Draag bijvoorbeeld handschoenen bij het versieren van de boom, of laat het aan één van je huisgenoten over. Als pollen en schimmels de boosdoener zijn, kun je de kerstboom eventueel eerst goed afspuiten voor je deze in huis zet. Op die manier verwijder je veel van het stuifmeel, waardoor je minder klachten hebt. Toch kun je ze niet allemaal verwijderen, dus is de kans groot dat je toch nog wat vaker moet niezen of andere hooikoortsklachten krijgt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Alles over allergie, Independent

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: winter ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet kerstverhaal, winterpuzzels, cadeaukaartjes, gezond de winter doorkomen en nog véél meer. Haal deze special snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden