Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Muziek, te zware tas en nog 4 onverwachte redenen waardoor je altijd moe kunt zijn

muziek-te-zware-tas-en-nog-4-onverwachte-redenen-waardoor-je-altijd-moe-kunt-zijn.jpg

Ben je altijd moe, zélfs als je ’s nachts prima geslapen hebt? Je heb je vitaminelevels al laten checken, gaat eerder naar bed en toch krijg je maar geen extra energie. Misschien staat in dit rijtje van onverwachte energieslurpers dan wel de oorzaak van jouw vermoeidheid.

Dat deze dingen ervoor kunnen zorgen dat je altijd moe bent, zag je waarschijnlijk niet aankomen.

Je eet te weinig

Om de dag door te komen, heeft je lichaam flink wat energie nodig. Een gedeelte daarvan haal je uit slaap, maar ook uit eten haalt je lichaam heel wat van die energie. Als je niet genoeg eet, heb je dus eigenlijk niet genoeg brandstof en raakte je energietank sneller leeg. Daardoor kun je dus het gevoel hebben dat je altijd moe bent.

Je werkt veel buiten werktijden

Het lijkt misschien onschuldig om ’s avonds of in het weekend toch nog even wat werkmailtjes te beantwoorden, maar voor je brein blijkt dat niet zo te zijn. Je hersenen gaan namelijk meteen in werkmodus, waardoor je een stuk minder ontspannen op de bank zit. Probeer dus zo veel mogelijk alleen tijdens werktijden met je baan bezig te zijn, vooral als je vaak last hebt van onverklaarbare vermoeidheid.

Lees ook: Onderzoek toont aan: samen slapen met je partner verbetert je nachtrust

Je luistert te veel naar muziek

Bestaat er zoiets als te veel muziek? Blijkbaar vinden je hersenen van wel. Vooral als je veel in de trein zit met oordopjes in of naar muziek luistert terwijl je op straat loopt, kan dat een flinke energieslurper zijn. Als je niet alles optimaal kunt horen, krijg je namelijk onbewust last van stress. Je gehoor raakt uit balans en alle prikkels komen niet meer sterk genoeg binnen, waardoor je doodmoe wordt.

Je begint de dag verkeerd

Pak jij ’s ochtends als de wekker gaat meteen je telefoon om even door Instagram te scrollen en de laatste Facebookberichten te lezen? Hoe verleidelijk het ook is; het blijkt écht te kunnen zorgen voor minder energie tijdens de dag. Je kunt je ’s ochtends beter eerst even richten op goed wakker worden dan op wat er die nacht in de wereld gebeurd is en wat er voor vandaag in je agenda staat. Meer daarover lees je hier.

Je sleept een té zware tas mee

Ja, echt waar: zelfs je een te zware tas aan je schouder kan ervoor zorgen dat jij je altijd moe voelt. Niet alleen heeft je lichaam meer energie nodig om dat gewicht mee te dragen, het zorgt ook nog eens dat je minder goed adem kunt halen. Een zware band om je schouder zorgt er namelijk voor dat je wat in elkaar zakt, waardoor je longen minder goed zuurstof op kunnen nemen. Kijk dus maar een goed in je tas: heb je al die dingen écht nodig?

Je bent een perfectionist

Leg je de lat altijd heel hoog voor jezelf en wil je alles helemaal perfect doen? Dan kun je daar ook flink moe van zijn. Onrealistische doelen zorgen ervoor dat je aan het einde van de dag niet met een bevredigd gevoel op de bank kan zitten. Je voelt je constant alsof je dingen beter had kunnen doen, waardoor je hersenen maar door blijven malen. Niet zo gek dan dat je altijd moe bent.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Cosmopolitan
Beeld | iStock

Ook interessant