Waarom je met warm weer vaker last kunt hebben van buikpijn Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Altijd buikpijn met warm weer? Dít kunnen de oorzaken zijn

Heerlijk, de zomer. Genieten van het mooie weer, de zon die schijnt en het goede humeur dat het veel mensen geeft. Waar we alleen minder van houden in de zomer, is dat het warme weer bij veel mensen voor buikpijn zorgt.

Toch altijd balen als een warme dag in de zon eindigt met buikpijn op de bank of in bed. Waarom kun je van hogere temperaturen vaker buikpijn krijgen? We zochten het uit.

Buikpijn bij warm weer

Als je vaak buikpijn hebt met warm weer, ben je niet alleen. Een opgeblazen buik, pijn, verstopping of juist diarree: het zijn allemaal klachten die veel gemeld worden tijdens de zomer. Dat je ‘s avonds met buikpijn op bed ligt na een warme dag, kan verschillende oorzaken hebben. Als je het prikkelbare darm syndroom hebt, kan de hitte bijvoorbeeld een van de triggers zijn die zorgt voor je symptomen. Ook veranderingen in je dieet, minder bewegen en de manier waarop je lichaam omgaat met de warmte kunnen de boosdoener zijn. Maar een van de grootste oorzaken van buikklachten tijdens de hitte, is uitdroging.

Onvoldoende drinken

Je weet ongetwijfeld dat het belangrijk is om genoeg te drinken op een warme dag, maar wist je dat het ook essentieel is voor je darmen? Als je niet genoeg drinkt, moeten de darmen veel harder werken om je voeding te verwerken en ontlasting te vormen. Daardoor kun je last krijgen van verstopping, wat voor veel buikpijn kan zorgen.

Normaal gesproken heb je zo’n anderhalve liter water nodig per dag, maar op een warme dag is dat meer. Je verliest namelijk veel meer vocht als het heet is, omdat je veel meer zweet. Om te zorgen dat je toch voldoende vocht hebt in je spijsverteringskanaal én alle andere lichamelijke functies, is het dus slim om je vochtinname wat te verhogen. Dat helpt ook meteen om de kans op een opgeblazen buik (en alle ongemakken die dat meebrengt) te verkleinen, omdat je lichaam door méér te drinken, minder vocht vast zal houden.

Diarree bij warm weer

Sommige mensen geven aan naast buikpijn ook vaker diarree te hebben op warme dagen. Ook dat kan het gevolg zijn van de hitte als trigger voor het prikkelbare darm syndroom of ontstaan door je veranderde eetgewoonten, of soms zelfs voedselvergiftiging. Toch is het wel belangrijk dat je in dit geval extra oplet. Als je last hebt van diarree in combinatie met buikpijn, hoofdpijn en misselijkheid op een warme dag, zou het kunnen dat je oververhit geraakt bent. En dat is gevaarlijk, want het kan leiden tot hitteberoerte of een levensbedreigende situatie. Zorg ervoor als je oververhit bent dat je zo snel mogelijk een rustige, koele plek opzoekt waar je kunt afkoelen en tot rust kunt komen. Drink voldoende koud water, probeer voorzichtig iets te eten en schakel bij ernstige en aanhoudende klachten de huisarts in.

Buikpijn met warm weer voorkomen

Omdat buikklachten op warme dagen verschillende oorzaken kunnen hebben, is het niet zo makkelijk om ze helemaal te voorkomen. Gelukkig kun je wel het een en ander doen om de kans dat je ‘s avonds met buikpijn in bed ligt, te verkleinen. We zetten een aantal tips op een rij:

  • Zorg dat je gedurende de dag voldoende water drinkt. Vocht is heel belangrijk voor een goede spijsvertering en stoelgang, dus het is belangrijk dat dit op peil blijft.
  • Voorkom oververhitting door regelmatig de schaduw op te zoeken.
  • Probeer voldoende, regelmatig en veelzijdig te eten, zeker als er sprake is van meerdere warme dagen achter elkaar. Een afwisselend dieet met voldoende vezels zorgt voor een betere stoelgang.
  • Zorg dat je eten op de juiste manier bewaart en verwarmt. Zeker met warm weer kunnen bacteriën in je voeding zich veel sneller verspreiden, dus zorg dat je de kans op voedselvergiftiging zo klein mogelijk maakt.

Bron | Red Online, Healthshots

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden