null Beeld

Als je in één van deze sectoren werkt, heb je waarschijnlijk een slaaptekort

Dat goed slapen belangrijk is weten we, maar niet voor iedereen is een goede nachtrust vanzelfsprekend. Iets teveel cafeïne, het gebruik van schermen, en zelfs de overgang hebben allemaal veel invloed op hoe goed we slapen. Maar uit onderzoek blijkt nu dat ook de sectoren waarin mensen werken, bepalen hoe groot hun kans is op een slaaptekort.

Mensen die in de gezondheidszorg werken, slapen meestal maar zo’n vier uur, terwijl winkelmedewerkers ruim twee keer zo lang in bed doorbrengen.

Slapen is belangrijk

Wereldwijd hebben heel wat mensen een slaapprobleem. Ruim 89 procent van alle ondervraagden, in een nieuwe Britse studie, vond dat ook zij wel wat meer uren in bed door konden brengen. Een goede nachtrust is belangrijk. Niet alleen om ‘s ochtends weer fris op te staan, maar het heeft ook invloed op je gewicht, geheugen en mentale gesteldheid. Maar wist je al dat ook je baan een hoop invloed heeft op jouw nachtrust?

Lees ook: Hoe je gedrag overdag invloed heeft op hoe goed je ’s nachts kunt slapen

Slechte sectoren

Er zijn vijf sectoren, die er écht uitspringen, die zorgen voor een slaaptekort. Vooral mensen die in de zorg werken vinden het moeilijk om voldoende te slapen, zij krijgen gemiddeld maar iets meer dan vier uur slaap. Ook politieagenten komen er niet goed vanaf, met maar vier en een half uur per nacht. Leraren, journalisten en mensen die in hospitality werken (bijvoorbeeld koks, hotelmedewerkers of obers) komen nét niet aan vijf uur slaap per nacht.

Stress en cafeïne

Vooral stress en een te hoge consumptie van cafeïne worden genoemd als redenen voor dit slaaptekort. Meer dan de helft van de deelnemers aan dit onderzoek, zegt wel eens problemen te hebben, doordat zij niet genoeg slapen. Toch geeft maar één op de vijf medewerkers aan dat ze er actief iets aan doen, om hun avondroutine te veranderen, en daardoor een betere nachtrust krijgen. Zij veranderen bijvoorbeeld hun dieet, doen aan yoga of gebruiken andere hulpmiddelen om beter te slapen.

Sectoren met goede nachtrust

Echter zijn er ook een aantal sectoren waar je juist veel tijd krijgt om lekker te slapen. Werk jij bijvoorbeeld als kapster, schoonheidsspecialiste of make-up artist? Grote kans dat je dan veel meer uren slaapt dan net genoemd. Gemiddeld brengen mensen in deze sector maar liefst negen uur en veertig minuten in dromenland door. Ook telemarketeers, winkelmedewerkers en mensen die bij een verzekeringskantoor werken krijgen meestal meer dan acht uur slaap.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Red Online

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden