Margriet logo
null Beeld

Als je dít niet doet, heeft handen wassen geen zin tegen het coronavirus

We zijn allemaal druk in de weer met antibacteriële gel en handen wassen, om het coronavirus te voorkomen. Eén bron van bacteriën en virussen lijken we alleen over het hoofd te zien: onze telefoon. Die nemen we overal mee naar toe – zelfs naar de wc – maar maken we juist bijna nooit schoon. Als je die telefoon niet schoonmaakt heeft het bijna geen zin om je handen te wassen om besmetting met het coronavirus te voorkomen.  

Misschien ben je inmiddels wel een beetje coronavirus-moe, maar toch is het wél belangrijk dat je hier rekening mee houdt. Volgens onderzoekers gebruiken we onze telefoon gemiddeld wel 76 keer per dag, dus er zijn heel wat momenten waarop besmetting plaats zou kunnen vinden.

Een week overleven

Onderzoekers hebben gekeken naar hoe lang het coronavirus kan overleven op glas, plastic of metaal, en dat is veel langer dan verwacht. Als jij je scherm niet af en toe schoonmaakt, zou het virus maar liefst een week in leven kunnen blijven op jouw telefoon. Als je zo’n vieze telefoon gebruikt om te bellen, zit het virus al heel snel op je gezicht en kan je zo dus sneller besmet raken. Ook als je niet echt een beller bent, maar je telefoon meer gebruikt voor berichtjes sturen, ben je niet veilig. Je kan het virus dan overdragen via je vingers naar je gezicht, en zo alsnog besmet raken.

Lees ook: Veel besmettingen met coronavirus, maar hoeveel mensen zijn genezen?

Telefoon schoonmaken

Hoogleraar William Keevil van de University of Southampton zegt tegen Metro UK dat je je handen wel kan wassen, maar als je daarna je vieze telefoon weer aanraakt de besmettingskans voor coronavirus weer nét zo groot is. Het is dus heel belangrijk om je telefoon heel regelmatig schoon te maken. Maar hoe doe je dat het beste? Volgens hoogleraar Peter Hall van de University of Waterloo moet je je telefoon elk dag schoonmaken bij elke grote maaltijd: ontbijt, lunch en weer bij het avondeten. Ander advies is om de telefoon steeds af te nemen met een doekje wanneer je ook je handen wast. Pas wel op met het gebruik van alcoholhoudende doekjes, want die kunnen het scherm van je telefoon beschadigen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metro UK, Journal of Hospital Infection

Beeld| iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden