Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Als je dit leest wil je wellicht nooit meer een jacuzzi in

jacuzzi.jpg

Weleens gehoord van jacuzzi-uitslag? Nee? Wij ook niet. Toch blijkt die huidaandoening echt te bestaan en is het bepaald geen pretje. Het kan namelijk tot enorm vervelende klachten leiden.

Luister en huiver.

Ziekenhuisbacterie

Met meer mensen in een grote bak met water zitten, vraagt natuurlijk om problemen. Er drijven allerlei bacteriën in het water en die kunnen op den duur uitgroeien tot pseudomonas aeruginosa, in ziekenhuizen ook wel bekend als de ‘ziekenhuisbacterie’. De bacterie komt vooral voor in water en grond en vermenigvuldigt zich wanneer de hoeveelheid ontsmettingsmiddelen in het water afneemt.

Jacuzzi-uitslag

De zogeheten ziekenhuisbacterie kan de haarzakjes op je lichaam gaan infecteren, waardoor er rode vlekken en bultjes met pus ontstaan, ook wel bekend als ‘jacuzzi-uitslag’. Hoewel de klachten erg vervelend kunnen zijn, verdwijnen ze meestal na zeven tot tien dagen weer. Het is gelukkig dus niet iets heel ernstigs.

Legionellabacterie

Wat wel heel gevaarlijk kan zijn, is de veteranenziekte. Dat is een soort longontsteking die veroorzaakt wordt door de legionellabacterie. Die bacterie komt voor in het water en dan met name in warm water. Ze kan worden ingeademd via de stoom of de mist die rond een besmette jacuzzi hangt. Vooral vijftigplussers, rokers en mensen met een met een verzwakt immuunsysteem zijn er vaak het slachtoffer van.

Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat er genoeg ontsmettingsmiddelen in het water blijven. Zo weet je zeker dat alle bacteriën worden gedood. Ook moet je ervoor zorgen dat de temperatuur niet hoger is dan veertig graden.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Newsmonkey.be
Foto | iStock

Ook interessant