Als het voorjaar je níet vrolijk maakt: hierdoor ontstaat een lentedip
De lente breekt aan. De meesten van ons kunnen niet wachten op dit seizoen, waarin alles weer gaat bloeien en de vogeltjes steeds meer fluiten. Maar niet voor iedereen is de lente een feestje. Sommige mensen krijgen juist in het voorjaar, als het zonnetje weer wat meer schijnt, last van depressieve klachten: een lentedip.
Hoe kan het dat sommige mensen zo somber zijn in het voorjaar?
Seasonal Affective Disorder
Terwijl velen staan te springen om hun winterjas op te bergen en weer naar buiten te gaan, blijven mensen met een lentedip in het voorjaar juist liever onder de wol liggen. Het hoeft allemaal niet zo, van hen, dat zonnetje en die bloemetjes die bloeien. Ze zijn vermoeid, hebben sombere gevoelens en willen juist graag even helemaal niets. Zo’n lentedip, die ook wel voorjaarsvermoeidheid genoemd wordt, is een vorm van Seasonal Affective Disorder (SAD). Dat ken je misschien ook wel als een seizoensgebonden depressie, legt psychiater Anne Marie van Bentum uit aan RTL Nieuws. Seasonal Affective Disorder uit zich meestal in de winter in de vorm van een winterdepressie, maar ook een lentedip hoort daar dus bij. Naar schatting hebben zo’n 400 duizend tot een half miljoen mensen in Nederland een vorm van seizoensgebonden depressie.
Vitamine D-tekort
De kans is groot dat die lentedip niet per se ontstaat door de verandering in het weer, maar eigenlijk zijn oorsprong vindt in de winter. In de donkere winterdagen is de kans namelijk groot dat je minder tijd buiten doorgebracht hebt – zeker dit jaar met de strenge lockdown. En als je weinig tijd buiten doorbrengt, in combinatie met het feit dat de zon minder schijnt, is de kans groot dat je een vitamine D-tekort opgelopen hebt. Dat ga je meestal na zo’n drie maanden merken: juist, precies als de winter weer tot zijn einde komt. Door een vitamine D-tekort kun je je futloos en moe voelen, helemaal uitgeput na een lange donkere winter. En combineer dat met de druk om te genieten van het mooie weer in het voorjaar en een (genetische) aanleg voor Seasonal Affective Disorder, en een lentedip is geboren.
Lees ook:
Déze soorten vitamine D zijn er en dit doen ze voor je lichaam
Tips tegen een lentedip
Hoewel het misschien verleidelijk is om de hele dag in bed te blijven liggen, is het niet verstandig om hele dagen in bed te blijven liggen, wanneer je last hebt van een lentedip. Sterker nog: dat vitamine D-tekort ga je er zeker niet mee oplossen. Hoe zwaar het ook kan zijn, om als je geen puf hebt, tóch dingen te doen, zul je merken dat het je gemoedstoestand echt ten goede komt om deze tips te volgen. Het is ook altijd verstandig om een afspraak te maken met je huisarts bij ernstige of aanhoudende psychische klachten; hij of zij kan je in de goede richting wijzen voor hulp.
Een aantal andere opties:
- Probeer elke dag even naar buiten te gaan: dertig minuten in de buitenlucht zal je bewezen goed doen, óók als je daar eigenlijk geen zin in hebt.
- Probeer wel voldoende rust te pakken en neem af en toe echt de tijd voor jezelf, het is niet de bedoeling dat je fysiek of emotioneel uitgeput raakt.
- Besteed extra veel aandacht aan een goede nachtrust, zodat je lichaam én geest echt tot rust kunnen komen.
- Eet gezond en gevarieerd met voldoende groente en fruit, om je lichaam in goede conditie te houden.
- Neem eventueel onder begeleiding van een arts, extra vitamine D-supplementen. Door het tekort op te lossen, zullen de vermoeidheidsklachten afnemen.