Als (eet)geluiden ondraaglijk zijn: dít kun je doen als je last hebt van misofonie
Word je helemaal gek van het geluid van een collega die op nootjes kauwt, gaan je nekharen overeind staan wanneer iemand naast je in de trein op een appel bij of word je spontaan misselijk van het smakkende geluid van je kleinkind? Grote kans dat je dan aan misofonie leidt: deze tips kunnen helpen.
Want het is niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving vervelend.
Misofonie
Misofonie is een psychische stoornis waarbij patiënten gevoelig zijn voor het geluid van kauwen, slikken, smakken of snuiten. Wanneer iemand met de aandoening deze geluiden hoort, ontstaan er direct gevoelens van walging, angst of soms zelfs agressie. Misofonie betekent letterlijk 'haat tegen geluid'. Hoe de stoornis ontstaat, is nog niet helemaal duidelijk. Uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) blijkt wel dat de filtering van geluid in de hersenen bij iemand met misofonie minder goed verloopt dan bij mensen zonder deze aandoening.
Afzondering
Veel mensen die last hebben van misofonie zijn geneigd oordopjes te gaan dragen, of een vervangend geluid (zoals muziek) aan te zetten. Toch kun je dit volgens het AMC beter niet doen. Hiermee zou je het probleem alleen maar vergroten en zou je de situatie nog ondraaglijker maken. Waneer misofonie heel ernstig wordt, kan het ervoor zorgen dat iemand zich niet meer tussen andere mensen durft te begeven. Gelukkig kunnen onderstaande tips helpen om snel van misofonie af te komen.
1. Andere geluiden inbeelden
Wanneer je last hebt van misofonie zou je kunnen proberen om het storende geluid in je hoofd te kunnen linken aan een ander geluid dat geen irritaties opwekt. Als degene tegenover je op krokante chips kauwt, kun je bijvoorbeeld denken aan het knisperende geluid van iemand die over vers gevallen sneeuw loopt. Of denk aan het geluid van gordijnen die worden dichtgetrokken als je medereiziger in de trein ontzettend zit te smakken. Uit onderzoek van het AMC blijkt dat deze vervanging van geluid werkt.
2. Aandachtstraining
Iemand met misofonie is sterk gefocust op het geluid van iemand anders. Een andere behandeling van deze aandoening zou dus kunnen zijn om de aandacht te verschuiven naar iets anders. In het AMC krijgen patiënten daarom speciale aandachtstraining waarbij ze aanleren hun gedachten naar andere dingen te verplaatsen. Deze behandeling kan gecombineerd worden met ontspanningsoefeningen, zodat de gevoelens van walging en agressiviteit snel minder worden.
Lees ook
Met dít geluid word je wakker zonder ochtendhumeur
3. Gezonde leefstijl
Tot slot zijn er ook een aantal dingen die je in het dagelijks leven kunt toepassen om misofonieklachten te verminderen. Zo is het bekend dat stress misofonieklachten verergert. Het is dus van groot belang om stress te verminderen. Zoek bijvoorbeeld een leuke sportvereniging. Sporten geeft afleiding en plezier en zorgt er bovendien voor dat het stresshormoon cortisol wordt afgevoerd. Ook een goede nachtrust zorgt ervoor dat je geluiden over het algemeen beter kunt verdragen.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron| AMC, Misofonie NL, Gezondheidsnet
Beeld| iStock