Alles wat je wilt weten over (het voorkomen van) wagenziekte Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Alles wat je wilt weten over (het voorkomen van) wagenziekte

Van wagenziekte kan jij of je (klein)kind flink last krijgen. Bijvoorbeeld tijdens het autorijden, maar ook tijdens een boottocht, turbulentie in het vliegtuig of achterstevoren zitten in een bus kan het opspelen.

We vertellen je hoe wagenziekte ontstaat én hoe je het kunt voorkomen.

Wat is wagenziekte?

Wagenziekte valt net als zeeziekte en luchtziekte onder reisziekte. Veel mensen met reisziekte worden niet lekker tijdens een autorit, in het vliegtuig of op een boot, maar ook in de bus, tram, trein of lift kun je er last van hebben. Ook draaimolens, achtbanen of schommels kunnen iemand 'reisziek' maken. Zelfs het kijken van een film of het spelen van een computerspel met een 3D-bril kan voor dezelfde klachten zorgen. Je kunt je erg beroerd voelen door reisziekte, maar het is niet ernstig en gaat vanzelf over als de reis voorbij is. Het komt het meeste voor bij kinderen, vooral in de leeftijd van twee tot tien jaar.

Symptomen van wagenziekte

Als je 'reisziek' bent en in de auto wagenziekte voelt, kun je last hebben van gapen, misselijkheid en overgeven, duizeligheid, zweten en hoofdpijn. Je kunt ook bleek gaan zien, snel of diep ademhalen, je slap en lusteloos voelen of slaperig worden. Winderigheid kan ook een symptoom zijn, en het kan voorkomen dat niks je nog interesseert omdat je je zó beroerd voelt. Sommige mensen hebben (bijna) nooit klachten, bijvoorbeeld alleen als ze de zee op gaan. Anderen hebben het juist alleen als ze een autorit maken. De klachten kunnen zelfs al ontstaan als je aan de reis denkt, nog voordat je daadwerkelijk onderweg bent.

Waardoor ontstaat wagenziekte?

Wagenziekte of reisziekte heeft alles te maken met je evenwicht, dat geregeld wordt door je hersenen. Die hebben hiervoor informatie nodig uit drie delen van het lichaam: de ogen, spieren en evenwichtsorganen. Er wordt vermoed dat reisziekte ontstaat als die informatie niet met elkaar lijkt te kloppen. Een andere verklaring is dat je door de bewegingen, je niet meer met je ogen kunt oriënteren op de horizon. Het evenwichtsorgaan geeft dan impulsen aan het zogenoemde braakcentrum in de hersenen.

Tips bij wagenziekte of reisziekte:

Je kunt een aantal dingen voor en ook tijdens de reis doen om reisziekte te voorkomen of de kans erop zo veel mogelijk te verkleinen.

Vóór de reis:

  • Ga uitgerust op reis, want als je moe bent ben je gevoeliger voor reisziekte;
  • Zorg dat je niet een lege of (te) volle maag hebt (eet dus een kleine maaltijd voor vertrek);
  • Sommige mensen krijgen meer last als ze frisdrank, koffie of alcohol drinken. Als je hier gevoelig voor bent, drink deze dan niet.

Tijdens de reis:

  • Kijk naar een vast punt in de verte;
  • Probeer een dutje te doen;
  • Zorg voor frisse lucht;
  • Vermijd lezen, schrijven, gamen of op een beeldscherm kijken;
  • Luister naar muziek, zorg voor een rustige ademhaling of kauw op kauwgom.

Wagenziekte

Als je lang onderweg bent, is het aan te raden om minstens drie lichte maaltijden per dag te nemen. Reis je met de auto? Als je zelf rijdt, is de kans groot dat je veel minder last hebt van reisziekte. Als een ander rijdt, vraag dan of je voorin mag zitten. Hoe beter je alles kunt zien, hoe minder de klachten zullen zijn. Als je een lange autorit maakt, zorg dan voor voldoende pauzes.

Medicijnen die helpen bij reisziekte

Lukt het ondanks de voorzorgsmaatregelen niet om reisziekte zoals wagenziekte te voorkomen? Dan kunnen medicijnen misschien helpen.

Antihistaminica

Zo zweren veel 'reiszieken' bij antihistaminica. Dit zijn medicijnen die eigenlijk tegen allergieën helpen, maar ook werken tegen reisziekte. Zo heb je cinnarizin, cyclizine en meclozine, die je twee uur voor de reis moet innemen. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, mag je alleen die laatste gebruiken.

Scopolamine

Een andere optie is scopolamine, een medicijn tegen misselijkheid dat in pleisters zit. Je plakt deze pleister achter je oor, het best zes tot vijftien uur voordat je gaat reizen. Het zou drie dagen lang werken, dus ideaal als je lang moet reizen.

Pas met de medicijnen altijd op in het verkeer en lees altijd de bijsluiter voor eventuele bijwerkingen. Twijfel je welk medicijn voor jou het best is? Vraag dan om advies bij de apotheek of aan de dokter.

Bron | Thuisarts, Apotheek.nl
Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden