null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Alles wat je wilt weten over een schildklierontsteking

Je schildklier is maar een klein orgaan in je hals, maar heeft flink wat invloed op je lichaam. Bijna élke cel wordt beïnvloed door de hormonen die je schildklier aanmaakt. Niet zo verrassend dus dat een schildklierontsteking voor vervelende symptomen kan zorgen.

We vertellen je alles wat je wilt weten over een

schildklierontsteking.

Schildklierontsteking

Je schildklier is klein, maar wél heel krachtig. Het orgaan zorgt voor de aanmaak van schildklierhormonen die invloed hebben op bijna alle cellen in je lichaam. Zo zorgen deze hormonen ervoor dat je lichaam eten omzet in energie, maar regelen ze ook je hartritme en je lichaamstemperatuur. Net als andere organen kan ook je schildklier ontstoken raken. Zo’n schildklierontsteking wordt in medische termen thyroïditis genoemd. Vrouwen hebben vaker last van een schildklierontsteking dan mannen door de verschillen in hormoonhuishouding en immuunsysteem.

Lees ook:

Deze symptomen kunnen wijzen op een te snel werkende schildklier

Drie soorten schildklierontstekingen

Er zijn drie verschillende soorten schildklierontsteking, die allemaal een andere oorzaak hebben en andere klachten geven.

1. Hashimoto-thyroïditis

De eerste en meest voorkomende vorm is Hashimoto-thyroïditis. Deze schildklierontsteking ontstaat doordat het lichaam zelf antistoffen tegen het orgaan aanmaakt; het is een auto-immuunziekte. Doordat je schildklier steeds wordt aangevallen door die lichaamseigen antistoffen, gaat deze na een tijdje te langzaam werken. Daardoor ontstaan extra klachten, zoals vermoeidheid, gewichtstoename, kouwelijkheid en neerslachtigheid. Deze vorm van schildklierontsteking ken je misschien wel als de ziekte van Hashimoto; meer daarover kun je hier lezen.

2. Virale thyroïditis, de ziekte van De Quervain

Ook bestaat er virale thyroïditis, ook bekend als de ziekte van De Quervain. Dit is een niet-chronische vorm van een schildklierontsteking die meestal ontstaat na een relatief onschuldige virale ontsteking, bijvoorbeeld na een verkoudheid of keelontsteking. Deze virale schildklierontsteking wordt lang niet altijd ontdekt. Milde varianten worden namelijk vaak aangezien voor de griep, helemaal omdat virale thryroïditis meestal vanzelf weer geneest. Typische klachten die passen bij deze vorm van thyroïditis zijn een gezwollen, pijnlijke schildklier, pijn in kaken en/of oren, milde koorts, pijn bij het slikken en verhoogde ontstekingswaarden in het bloed.

3. Stille thyroïditis

De naam zegt het al: bij stille thyroïditis heb je eigenlijk zo goed als geen klachten. Deze vorm komt vooral voor bij vrouwen die net bevallen zijn; daarom krijgt het ook wel de naam postpartum thyroïditis. Symptomen zijn dus zeldzaam, meestal wordt deze soort van schildklierontsteking ontdekt bij een bloedtest. Soms kan iemand wel een iets vergrote schildklier voelen in de nek. In eerste instantie is er vaak een toename van de hoeveelheid schildklierhormonen in het bloed, terwijl de schildklier op een later moment juist te langzaam werkt. Gewoonlijk gaat de ontsteking na enkele maanden vanzelf weer over, al kan het wel terugkomen bij een volgende zwangerschap.

Behandeling schildklierontsteking

Meestal is behandeling bij een virale of stille schildklierontsteking niet nodig. Deze soorten gaan vanzelf over, en medicatie kan juist zorgen voor meer klachten dan er in eerste instantie zijn. Soms kan er in de fase waarin de schildklier te langzaam werkt wel wat extra schildklierhormoon gegeven worden wanneer er ernstige klachten zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hartkloppingen of chronische vermoeidheid. Na zes tot twaalf maanden wordt de medicatie dan weer gestopt.

Hashimoto-thyroïditis is het eerste teken dat iemand de ziekte van Hashimoto krijgt. Wanneer de schildklierontsteking nog beginnend is, heeft het meestal geen zin om dit te behandelen. Na een tijdje – hoe lang verschilt van persoon tot persoon – zal de schildklier te langzaam gaan werken. Dan is het wel essentieel dat iemand de juiste hoeveelheid synthetische schildklierhormonen gebruikt, om klachten zo veel mogelijk te beperken. Omdat de schildklier chronisch beschadigd is, is het in bijna alle gevallen nodig om de medicatie te blijven slikken.

Bron | UMC, Schildklier Organisatie Nederland

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

null Beeld

Margriet 40 ligt nu in de winkel!Met deze week: hoe verder na ontrouw, een slank weekmenu, tips om je thuiswerkplek te verbeteren en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden