Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Alles wat je wilt weten over de bedwants (en hoe je ervan af komt)

Tijdens de zomervakantie stijgt het aantal meldingen van bedwantsen explosief. Ze leven in hotelbedden en we nemen ze mee terug naar onze eigen slaapkamer. Maar wat doe je ertegen?

We geven je een aantal tips.

Bedwantsen

Bedwantsen worden ongeveer een halve centimeter groot. Ze kunnen vervelend bijten, maar dragen gelukkig geen ziektes met zich mee. De bruine insecten verspreiden zich via rugzakken en koffers, lakens en kleding. Ze reizen dus ook mee met kleding en spullen die je weer meeneemt naar huis vanuit je (besmette) hotelkamer. Omdat de temperatuur 's nachts hoger is en onze huizen beter geïsoleerd zijn, overleven bedwantsen makkelijker.

Jeukende zwellingen

"Bedwantsen zijn heel vervelend en verschrikkelijk moeilijk uit te roeien", zegt Johan Warnants van insectenbestrijdingsbedrijf Ferokill. "Ze nestelen zich in kieren, spleten, lattenbodems of achter plinten. En daar houden ze zich op hun gemak schuil. 's Nachts komen ze dan af op onze lichaamswarmte." Heel veel mensen hebben volgens hem al last van bedwantsen deze zomer. Ze worden wakker met vlekjes en kleine, jeukende zwellingen over hun hele lichaam.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Tips

Hoe bedwantsen te werk gaan? Ze steken hun bek in je huid, spuiten er wat antistollingsstof in en zuigen zich vol met je bloed. Gelukkig zijn er een aantal tips om te voorkomen dat je de beestjes überhaupt meeneemt naar je eigen slaapkamer:

  • Pak je koffer bij aankomst op je bestemming niet uit op de slaapkamer
  • Kijk of je geen sporen van bedwantsen ziet. De insecten zelf zijn moeilijk te vinden, maar de zwarte vlekjes (uitwerpselen) die ze achterlaten wél. Evenals bloedstreepjes.
  • Pak je koffer bij thuiskomst in de garage of gang uit.
  • Stofzuig de ruimtes waar je je koffer hebt uitgepakt grondig.
  • Stop je kleren in de vriezer, want bedwantsen kunnen niet tegen die kou. Laat ze er tenminste twee weken in liggen.

Bron | Het Nieuwsblad, De Telegraaf

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden