Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Alles wat je moet weten over een keelontsteking

Werd je vanochtend wakker met een pijnlijke, dikke keel en heb je moeite met slikken? Grote kans dat je dan last hebt van een fikse keelontsteking.

We vertellen je hoe het ontstaat, wat de symptomen zijn en wat je eraan doet.

Keelontsteking

Keelontsteking is een aandoening die verschillende oorzaken kan hebben. De ziekte kan zowel het gevolg zijn van een virus als een bacterie. De meest voorkomende oorzaak van een keelontsteking is echter het verkoudheidsvirus. Daarnaast gaat deze aandoening ook vaak gepaard met het virus dat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt.

Ontsteking in de keelholte

Wanneer je erg verkouden bent, kun je last krijgen van een keelontsteking. Het virus infecteert dan niet alleen je luchtwegen, maar ook het slijmvlies in de keelholte. Daardoor kunnen je keelamandelen en het strottenhoofd ontstoken raken. Het gevolg is dat je keel dik en rood aanvoelt. Slikken gaat gepaard met veel pijn, je halsklieren voelen gezwollen aan. Ook kun je last krijgen van hoofd- en oorpijn.

Koorts voor herstel

Een keelontsteking ontstaat vaak plotseling. Vooral mensen met een lage weerstand lopen een verhoogd risico. Hoewel de klachten hevig zijn, gaan ze meestal vanzelf weer over. Het lichaam reageert op een infectie door afweerstoffen aan te maken en de lichaamstemperatuur te verhogen waardoor je koorts krijgt. Ook kunnen de lymfeklieren tijdens dit proces wat opzwellen.

Naar de huisarts

As de koorts langer dan drie dagen aanhoudt of als de keelontsteking gepaard gaat met huiduitslag, is het aan te raden om contact op te nemen met de huisarts. Wanneer je vaak last hebt van een regelmatig terugkerende keelontsteking kan het eventueel helpen om de keelamandelen te laten verwijderen. In mildere gevallen van een keelontsteking kunnen slokjes kamillethee en keelpastilles de pijn wat verzachten. Rust is echter de beste remedie voor een snel herstel.

Lees ook

Wat zijn die wit-gelige stukjes die soms uit het achterste van je keel komen?

Bron | DokterDokter, Thuisarts, Gezondheidsplein

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden