Alles wat je moet weten over de Freestyle Libre sensor Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Alles wat je moet weten over de Freestyle Libre sensor

Met het warme weer in aantocht is het weer tijd om de korte mouwenshirts uit de kast te halen. Zie je met dat warme weer ook vaker mensen met een wit knopje op hun bovenarm? Dit is de Freestyle Libre sensor, die mensen met diabetes gebruiken. Een handige uitvinding en voor tienduizenden Nederlanders noodzakelijk om te hebben.

We leggen je uit wat de Freestyle Libre sensor is en hoe je het gebruikt.

Het verschil tussen diabetes type 1 en 2

Bij diabetes of suikerziekte heeft iemand een chronische stofwisselingsziekte waarbij de hoeveelheid glucose in het bloed de bloedsuikerspiegel beïnvloedt. Het lichaam kan het bloedsuiker niet op peil houden, omdat er te veel suiker in het bloed zit. Iedereen zou diabetes kunnen krijgen, maar de oorzaak kan verschillen per variant van de ziekte. Bij diabetes type 1 is het vaak een fout van je immuunsysteem, waardoor insuline niet aangemaakt wordt. Er kan hier dan geen suiker opgenomen worden uit het bloed. Type 2 kan veroorzaakt worden door ouderdom, ongezond leven of erfelijke aanleg. Dit type heeft negentig procent van de diabetespatiënten. Deze patiënten komen minder vaak in aanmerking voor de Freestyle Libre sensor.

Zo werkt de Freestyle Libre sensor

De Freestyle Libre sensor is een rond en wit apparaatje dat je op je bovenarm plakt. Hiermee kun je je bloedsuikerspiegel meten. Via een app op je telefoon lees je heel makkelijk de glucose in het onderhuidse weefselvocht af. De sensor blijft tot wel veertien dagen zitten en registreert elke minuut de waarden. Het is vooral een snelle manier om je bloedsuiker bij te houden, zonder dat je eens in de zoveel uur hoeft te prikken in je vinger. Groot voordeel: je kunt er ook mee sporten, douchen en zwemmen, omdat het met een stevige lijmlaag op je arm zit. Het apparaat kun je via internet zelf bestellen of rechtstreeks via de FSL-webshop.

Vergoeding

Vanaf 2019 krijgt iedereen met diabetes en intensieve insulinetherapie vanuit het basispakket de Freestyle Libre vergoed. Dit zijn mensen die meerdere keren per dag insuline moeten toedienen; minimaal zo’n vier keer per dag. Via je zorgverzekeraar krijg je de kosten na je aankoop direct terug. Maar let op: voordat je in aanmerking wil komen met de sensor moet je eerst een akkoord hebben van je behandelaar. Regel dus een afspraak met je arts en lees je alvast in over de Freestyle Libre sensor voordat je er eentje aanschaft.

Bron | Diabetesfonds, Diabetestype1.nl

Roos ParlevlietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden