Alles wat je moet (en wilt) weten over migraine
Het is vandaag Internationale Dag van de Migraine. Een belangrijke dag, omdat migraine door veel mensen niet erkend of begrepen wordt. Toch heeft een groot deel van de bevolking er last van: 18 procent van de mannen en 33 procent van de vrouwen.
NU.nl besprak een aantal veelgestelde vragen over migraine met neuroloog en migrainedeskundige Gisela Terwindt.
1. Waar komt het taboe op migraine vandaan?
Door veel mensen wordt migraine verward met gewone hoofdpijn, waardoor migrainepatiënten al snel als aanstellers gezien worden. Hierdoor durven migrainepatiënten zelf minder snel uit te komen voor hun ziekte, waardoor het taboe blijft bestaan. En dat terwijl migraine op nummer twee staat op het lijstje van meest belastende ziekten volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
2. Wat is het verschil tussen hoofdpijn en migraine?
Migraine is een hersenziekte. Een derde van de patiënten krijgt voor de hoofdpijn eerst last van auraverschijnselen: flikkeringen, vlekken en schitteringen in hun blikveld. De hoofdpijn die volgt is vaak intenser dan normale hoofdpijn en kan gepaard gaan met misselijkheid, braken, en overgevoeligheid voor licht en geluid. De aanval kan een paar uur tot zelfs drie dagen duren.
3. Hoe is migraine te behandelen?
Helaas is er nog geen perfecte oplossing tegen migraine gevonden. Er bestaat preventieve medicatie die aanvallen kan voorkomen. Deze geeft bij de helft van de patiënten een 50-procentvermindering van aanvallen. Daarnaast zijn er pijnstillers, triptanen genaamd. Dit zijn migrainespecifieke medicijnen die de pijn verminderen.
4. Moet behandeling in overleg met een arts?
Het is belangrijk dat je nooit zonder overleg met een arts hoofdpijnmedicatie gaat slikken. Gebruik je deze langer dan vijftien dagen per maand, dan kun je medicatieafhankelijke hoofdpijn ontwikkelen. Je raakt dan verslaafd aan de medicijnen en verergert hiermee je migraine.
5. Waarom komt migraine bij vrouwen drie keer zo veel voor als bij mannen?
Vrouwelijke hormonen spelen waarschijnlijk een grote rol in het ontstaan van migraine. Migraine ontstaat bij vrouwen namelijk vaak in de puberteit, en ze hebben last van aanvallen rond hun menstruatie. Ook is er uit onderzoek gebleken dat mannelijke migrainepatiënten vaak meer vrouwelijke hormonen bezitten.
Je kunt het volledige interview met migrainedeskundige Gisela Terwindt hier terugvinden.
Bron | NU.nl
Beeld | iStock