Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is wat je moet weten over de slaapstoornis slaapverlamming

dit-is-wat-je-moet-weten-over-de-slaapstoornis-slaapverlamming.jpg

Stel je voor: je ligt lekker te slapen, maar ineens word je wakker en kun je je niet meer bewegen. Hoewel deze ‘slaapverlamming’ tijdelijk én onschuldig is, kan het behoorlijk angstaanjagend zijn.

Tijdens de slaap zijn we allemaal even kort niet in staat om onszelf te bewegen. Vlak voordat je slaap zich in de REM-slaapfase bevindt, schakelt je brein dit systeem even tijdelijk uit. Daardoor voorkomt het dat je tijdens een droom, waarin je bijvoorbeeld aan het hardlopen bent, ineens hard met je benen gaat bewegen.

Slaapverlamming

Wanneer je echter bij het ontwaken nog steeds niet kunt bewegen, is er sprake van slaapverlamming. Je bent je dan op dat moment volledig bewust van je omgeving, maar kunt niet praten of bewegen. Je bent letterlijk een paar seconden tot een paar minuten verlamd. Het kan ook zijn dat je tijdens de slaapverlamming in een half wakkere/half slapende fase zit, waarin je kunt gaan hallucineren. Je droomwereld wordt dan als het ware geprojecteerd op de echte wereld.

Veelvoorkomende aandoening

Geschat wordt dat zo’n 25 procent van de bevolking last heeft van slaapverlamming. Vaak wordt de slaapafwijking in de tienerjaren voor het eerst geconstateerd, waarna de verlammingsverschijnselen regelmatig terugkeren gedurende de rest van het leven. Mensen met een ernstig slaaptekort, een wisselend slaapschema, psychische problemen en rugslapers lopen meer risico op slaapverlamming.

Lees ook
Onderzocht: mensen met déze eigenschap slapen vaak slechter

Geen kwaad

Hoewel de aanvallen van slaapverlamming best angstaanjagend kunnen zijn, kunnen ze in principe geen kwaad. De meeste mensen zullen zich na een paar minuten weer kunnen bewegen. Ook helpt het om tijdens een aanval snel met de ogen heen en weer te rollen. Op regelmatige tijden naar bed gaan en sporten kan helpen de aanvallen te voorkomen. Wanneer je merkt dat de klachten voor een ernstig slaaptekort zorgen, kun je het beste contact opnemen met een arts. Er bestaat geen directe behandeling voor slaapverlamming, maar soms helpt het om onderliggende problematiek aan te pakken.

Bron | DokterDokter, Slaapinfo
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant