Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Aangezichtspijn: wat veroorzaakt die helse pijnscheuten?

migraine.jpg

Op een schaal van 0 tot 10 geven mensen die last hebben van aangezichtspijn hun pijn soms zelfs een 12. Wat is het, hoe komt het en hoe kom je eraf?

Wat is aangezichtspijn?

Aangezichtspijn is letterlijk pijn in je gezicht, van het voorhoofd tot aan de kin, inclusief de oren. Alle plekken waar geen hoofdhaar groeit. En de pijn is vreselijk. Vraag patiënten naar de impact ervan en ze antwoorden: dit is de hel. Noem je bevallen zeer pijnlijk? Zij die de vergelijking kunnen maken, weten beter. Op een pijnschaal van nul tot tien krijgt de geboorte van een kindje een negen. Aangezichtspijn krijgt soms zelfs een twaalf.

Mogelijke oorzaken

Op zichzelf is aangezichtspijn geen aandoening, maar een uiting van een onderliggend probleem. Dit kan van alles zijn, maar de meeste mensen hebben last van aangezichtspijn door tandpijn, gevolgd door problemen van de kauwspieren en het kaakgewricht. Ook zenuwpijn blijkt vaak de boosdoener. Een zenuw kan beschadigd zijn, maar er kan ook een klein bloedvaatje tegen een zenuw kloppen: trigeminusneuralgie. Veel patiënten klagen dan over de korte, overdonderende pijnscheuten, die zich met enige tussenpozen kunnen herhalen. Zo vertelde een patiënte vorig jaar in Margriet (nr 2/2016) dat ze drie tot soms ruim honderd aanvallen per dag heeft. “Met krachtige pijnstillers geef ik mijn pijn nog een zeven. Maar zonder medicijnen heb ik sinds vier jaar het gevoel alsof een honkbalknuppel mijn hele wang, jukbeen en kaak in puin slaat. Daarnaast wordt er continu met een priem in geslagen.”

In veel gevallen is het lastig om de oorzaak van aangezichtspijn te vinden, en soms lukt dat dan ook niet.

Behandeling aangezichtspijn

Omdat aangezichtspijn niet vaak voorkomt, wordt het niet altijd door de dokter of tandarts herkend. Daardoor kan het lang duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Gelukkig bestaat er sinds 2013 een Richtlijn Aangezichtspijn. In de goed leesbare patiëntenversie staat veel nuttige informatie, bijvoorbeeld over wat voor soorten aangezichtspijn er bestaan en wat mogelijke behandelwijzen zijn. Lees deze goed door als je denkt dat je aan aangezichtspijn lijdt, niet in de laatste plaats om te voorkomen dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd! Niet elke arts heeft die Richtlijn immers op zijn of haar netvlies staan. Je kunt de patiëntenversie van de richtlijn – na die eerst goed gelezen te hebben – ook meenemen naar het gesprek met je behandelaar.

Laat je goed informeren!

Adviseert je behandelaar een ingreep? Vraag dan waar je deze het beste kunt laten uitvoeren. Het ene adres heeft meer ervaring in een bepaalde behandeling dan het andere. Laat je ook uitvoerig informeren over de ingreep, omdat (ernstige) complicaties mogelijk zijn. Kijk voor meer informatie op aangezichtspijn.nl.

Op de besloten Facebookpagina ‘Aangezichtspijn’ kunnen mensen met alle vormen van aangezichtspijn in vertrouwen hun ervaringen delen en vragen stellen.

Lees ook

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant