Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Allergisch zijn voor kou: het bestaat écht (en dit zijn de symptomen)

allergisch-kou.jpg

Huiver je bij het vooruitzicht van de winter? Het kan natuurlijk zo zijn dat je gewoon niets met het winterseizoen hebt, maar misschien is er meer aan de hand. Sommige mensen zijn namelijk allergisch voor kou en kunnen er dus écht niet tegen.

De allergie heet koude-urticaria en menden die er last van hebben kunnen er behoorlijk onder lijden. Je krijgt niet alleen last als de temperatuur onder het vriespunt zakt, maar ook wanneer je bijvoorbeeld een glas met een gekoeld drankje oppakt.

Symptomen

Heel vaak komt de allergie gelukkig niet voor: van iedere honderd mensen die de huidaandoening urticaria hebben, krijgen drie tot vier last van de speciale ‘koudevariant’. Voor deze mensen kan blootstelling aan koude temperaturen vervelende gevolgen hebben. Zo kunnen ze last krijgen van opgezette handen, galbulten, duizeligheid,  hoofdpijn, een rood of paarsige huidskleur en een lage bloeddruk.

Behandeling

Gelukkig kun je wat tegen koude-urticaria doen. Zo kan een behandeling met antihistaminicum soelaas bieden om de ernstigste reacties te onderdrukken. Daarnaast is het verstandig koude drankjes en ijsblokjes te vermijden. Snelle afkoeling, bijvoorbeeld na het douchen of baden, moet ook uit de weg worden gegaan.

Bron | Mens en Gezondheid |
Foto | iStock |

Ook interessant