Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Allergisch voor honden? Misschien zijn alleen de reutjes het probleem

jlwr8zr6yn1u_selected_wide_1200.jpg

Als je altijd al een hond hebt gewild maar helaas allergisch bent voor de viervoeters, is er nu misschien goed nieuws. Uit onderzoek blijkt namelijk dat één op de drie mensen met een allergie voor honden, alleen allergisch is voor de mannetjes. Dus misschien kan er binnenkort best een vrouwtjeshond bij jou thuis rondlopen! 

Een bepaald stofje dat alleen de mannelijke viervoeter produceert, zou de allergische reactie veroorzaken. 

Allergisch voor ‘can F 5’

Het gaat om ‘can F 5’, een stofje dat mannelijke honden aanmaken in hun prostaat. Dit stofje ruiken en zien we niet, maar wordt wel verspreid als de hond plast. Zo komt het dan onder andere op zijn huid en vacht terecht. Zo’n dertig procent van de mensen die denkt allergisch te zijn voor honden, blijkt alleen niet tegen dit stofje te kunnen, concludeert de studie. Zij kunnen wél zonder problemen tijd doorbrengen met vrouwtjeshonden. 

Testen met verschillende honden

Het is natuurlijk niet verstandig om nu ineens een vrouwtjeshond te kopen, zonder dat je zeker weet of je daar wel tegen kan. Volgens de onderzoekers is het handig om tijd door te brengen met mannelijke en vrouwelijke honden van verschillende rassen, en dan bij te houden wanneer je welke klachten je krijgt. Als je na een tijdje merkt dat de klachten een stuk minder zijn rond de mannelijke honden, dan zou het dus zo kunnen zijn dat jij één van de mensen bent die niet tegen dit eiwit kan. En dan zou het dus kunnen dat jij best een vrouwelijke hond als huisdier kunt houden. 

Geen hypoallergene honden 

Als je dan beslist dat je écht graag een hond wilt, is het verstandig om eerst nog even een allergietest te laten doen bij de huisarts om uit te sluiten dat je een andere hond-gerelateerde allergie hebt. Er zijn namelijk zes verschillende stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij aanraking met een hond, waaronder urine en huidschilfers. Hypoallergene honden bestaan helaas niet. Elke hond verspreid wel één van deze zes stofjes. Als je een van de ongelukkigen bent die niet tegen alle zes allergenen kan, dan is er helaas (nog) geen hond voor jou. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | CNN, Nature World News
Beeld | iStock

Ook interessant