Margriet logo
null Beeld

Allergisch voor kou: dit wil je weten over koude-urticaria

Misschien heb jij ook wel eens gezegd dat je allergisch bent voor het koude winterweer, omdat je er zo’n hekel aan hebt. Maar wist je dat er ook mensen zijn die écht allergisch zijn voor kou? Zij hebben last van de aandoening koude-urticaria.

En niet alleen in de winter hebben mensen met deze aandoening klachten, zelfs een ijsje eten kan vervelende gevolgen hebben.

Allergisch voor kou

Iemand met koude-urticaria – ook wel koude-allergie genoemd - kan dus niet tegen koude temperaturen. Mensen met deze aandoening krijgen jeukende huiduitslag en galbulten wanneer ze in contact zijn geweest met kou. Een paar minuten nadat de huid weer wat opgewarmd is, ontstaat er een huiduitslag die de rest van de dag nog kan aanhouden. Bij langdurige blootstelling aan een frisse temperatuur kunnen mensen die allergisch zijn voor kou onder andere ook hoofd- en buikpijn krijgen, en soms zelfs bewusteloos raken.

Maar mensen met koude-urticaria hebben niet alleen klachten op een koude winterdag. Ook op een regenachtige dag of wanneer ze een ijsje vasthouden kunnen ze vervelende huiduitslag krijgen. Daarnaast zit een koude douche er voor sommigen niet in, want ook het koele water kan een trigger zijn.

Lees ook:

Déze 4 gekke dingen doet kou met je lichaam

Oorzaak

De meeste mensen met een allergie voor koude temperaturen ontwikkelen dit wanneer ze tussen de twaalf en dertig jaar oud zijn. Hun lichaam maakt histamine aan wanneer ze na blootstelling aan kou weer opwarmen, waardoor de huiduitslag ontstaat. In 95 procent van de gevallen is er geen duidelijke oorzaak te vinden voor koude-urticaria. Soms kan er een link gelegd worden tussen het doormaken van een luchtweginfectie en de aandoening, maar dit is geen zeker verbrand. Bij de andere 5 procent van de mensen die allergisch zijn voor kou heeft dit een erfelijke oorzaak óf zitten er ontstekingseiwitten in het bloed.

Koude-urticaria behandelen

Juist omdat de oorzaak van koude-urticaria vaak zo onduidelijk is, is het moeilijk te behandelen. Het belangrijkste wat mensen met deze aandoening kunnen doen, is zo veel mogelijk voorkomen dat ze aan kou blootgesteld worden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Deze aandoening kan heel beperkend werken, omdat mensen bij alles wat ze doen rekening moeten houden met de omgevingstemperatuur én alles wat ze aanraken.

Naast de blootstelling beperken, kunnen ook antihistaminica een positief effect hebben. Deze beperken de aanmaak en het effect van de histamine die het lichaam aanmaakt bij de allergische reactie, waardoor de symptomen afnemen. In hoeverre deze medicijnen werken, verschilt van persoon tot persoon. In ernstige gevallen met veel klachten kan er een afweerremmend middel voorgeschreven worden, bijvoorbeeld prednisolon.

Vijf tot negen jaar

Meestal merken mensen na vijf tot negen jaar dat ze steeds iets minder allergisch reageren op de kou; in ongeveer 90 procent van de gevallen verdwijnt de koude-urticaria daarna ook vanzelf weer. Mensen met een erfelijke aanleg van deze aandoening, groeien er meestal niet meer overheen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Huidarts, Huidinfo

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden