Alles wat je wilt weten over een allergie voor haarverf. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Allergisch voor haarverf? Dít wil je hierover weten

Wat kan het fijn zijn om je haar tijdens je kappersbezoek een fris nieuw kleurtje te geven. Toch zijn er mensen die hun haar niet kunnen verven. Zij zijn allergisch voor een bepaalde stof in haarverf en krijgen na contact met het product last van vervelende allergische reacties. Hoe herken je zo’n allergie? En wat moet je doen bij een allergische reactie?

In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten.

Allergisch voor haarverf

Wanneer haarverf op de juiste manier wordt gebruikt is het veilig. Toch kan het bepaalde stoffen bevatten waar je allergisch voor kunt zijn. Dat zijn stoffen die je herkent aan de wat moeilijke namen op de verpakking, zoals p-fenyleendiamine (PPD), tolueen-2,5-diamine sulfaat (TDS) en 2-methoxymethyl-p-phenylenediamine. Maar ook persulfaten zoals ammonium persulfate, potassium persulfate en sodium persulfate kunnen zorgen voor een allergische reactie aan bijvoorbeeld je luchtwegen of je huid.

Volgens waarzitwatin.nl zijn vooral de donkere kleuren haarverf de boosdoeners. Je kunt na contact met de verf bijvoorbeeld last krijgen van huidirritatie, jeuk, roodheid of huiduitslag. In ergere gevallen kun je zelfs last krijgen van haaruitval, een opgezwollen gezicht en ademhalingsproblemen.

PPD

PPD is de bekendste stof in haarverf waarvoor je allergisch kunt zijn. Het is een kleurstof die vaak wordt gebruikt in haarverf en het komt uit de groep parakleurstoffen. Veel kappers maken gebruik van haarverf dat PPD bevat. Een allergie voor de stof komt dan ook vaak voor onder kappers, doordat hun handen regelmatig met de stof in contact komen. Bij klanten ontstaat de reactie vaak op het hoofd rond de oogleden of de oren.

Wanneer je allergisch bent voor PPD, zijn er naast haarverf nog een aantal andere manieren waardoor je met de stof in contact kunt komen. Zo kun je een allergische reactie krijgen van een tijdelijke tatoeage, maar ook door kleding, schoenen en kousen die kleurstoffen bevatten en in sommige gevallen bij rubber.

Wat te doen bij een allergische reactie?

Wanneer je een allergische reactie krijgt na het verven van je haar is het belangrijk om je haar zo snel mogelijk uit te spoelen met lauw water. Wanneer je misselijk of duizelig wordt, last krijgt van ademhalingsproblemen, een zwelling van je ogen of gezicht of huiduitslag krijgt die zich snel verspreid, is het belangrijk om direct contact op te nemen met een arts.

Daarnaast zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen:

  • Bij irritatie aan de ogen: spoel je ogen vijftien minuten met water en verwijder je contactlenzen. Raadpleeg daarna een arts.
  • Bij irritatie van de huid: spoel je huid vijftien tot dertig minuten met lauw water en verwijder eventueel kleding die in contact is geweest met de haarverf. Wanneer je huid beschadigd of geïrriteerd is, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts.
  • Bij inademing: wanneer je het product hebt ingeademd en last krijgt van klachten, kun je het best frisse buitenlucht inademen. Daarnaast is een goede ventilatie van de ruimte waarin je verft enorm belangrijk. Wanneer je last krijgt van ernstige klachten moet je altijd een arts raadplegen.

Verdwijnt het eczeem vanzelf?

Het kan zo zijn dat je alleen eczeem hebt gekregen na contact met PPD. Maar ook wanneer je de stof compleet vermijdt, kan het voorkomen dat het eczeem niet helemaal verdwijnt. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken zijn voor eczeem. Denk bijvoorbeeld aan contact met water of zeep en contact met vis, vlees, fruit en groenten. Sommige mensen hebben zelfs een aangeboren aanleg voor eczeem. Alleen het vermijden van PPD hoeft dus niet altijd te helpen.

Allergische reacties voorkomen

Wanneer je allergisch bent (geworden) voor PPD, dan zul je altijd een allergische reactie krijgen als je ermee in contact bent geweest. Daarom moet je contact met de stof dus voorkomen en producten die PPD bevatten vermijden. Wanneer je van plan bent om je haar te verven is het belangrijk om je kapper te vertellen over je allergie. Je kapper kan bijvoorbeeld kleuren met henna, waar je geen allergische reactie van krijgt. Toch kan ook haarverf op basis van henna, PPD bevatten. Het lastige is dat dit niet altijd op de verpakking vermeld staat, waardoor het beter is dat je kapper contact opneemt met de fabrikant van de verf. Op deze manier weet je zeker dat je niet per ongeluk in contact komt met de stof.

Bron | NVDV, waarzitwatin, haarzuiver.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden