Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Allergie tijdens kerst: ‘Óók in december kan ik geen gluten eten zonder ziek te worden’

allergie-tijdens-kerst-ook-in-december-kan-ik-geen-gluten-eten.jpg

Tijdens Kerstmis draait het natuurlijk om familie en gezelligheid, maar voor veel van ons is ook eten een belangrijk onderdeel van de feestdagen.  Maar dat saamhorigheidsgevoel wordt een stuk minder wanneer je bepaalde dingen van het feestmaal niet mag eten. Bijvoorbeeld omdat je allergie of intolerantie hebt, zoals Margriet-redacteur Ilse.

Online redacteur Ilse heeft coeliakie, waardoor ze een strikt glutenvrij dieet moet volgen. Ze vertelt hoe het is om tijdens de feestdagen gebonden te zijn aan een dieet én geeft tips voor als je gasten met een allergie krijgt.

Glutenvrije kerst

Inmiddels ben ik best gewend aan een glutenvrije kerst: in 2020 is het de achtste kerst waarbij ik niet kan genieten van broodjes in de vorm van een kerstboom, musketkransjes en kerststol. Inmiddels ben ik met kerst de chef-kok en sta ik het liefst de hele dag in de keuken voor het kerstdiner. Thuis zijn we zo gewend aan koken en eten zonder gluten dat kerst maar een paar kleine aanpassingen kost, maar dat is niet altijd zo geweest. De kerst vieren wanneer je een allergie of intolerantie hebt, kan namelijk best een uitdaging zijn.

Gourmetten

Zo is gourmetten een echt kruisbesmettingsfeestje, vooral als je het op een grote plaat doet zonder losse pannetjes. We spreken van kruisbesmetting als iets qua ingrediënten allergeenvrij is, maar het wel in aanraking geweest is met iets dat het allergeen bevat. Denk bijvoorbeeld aan een kuipje kruidenboter. In principe is dat glutenvrij, maar wanneer iemand deze gebruikt met een mes waar hij of zij ook glutenvolle broodjes mee aanraakt, niet meer. Dan kunnen er namelijk (minuscule) kruimels in de boter komen, waardoor er gluten in komen.

Voor iemand met een allergie of ernstige intolerantie is dat genoeg om ziek van te worden. Natuurlijk is het makkelijk op te lossen door alle producten op tafel glutenvrij te maken, maar daar moet iedereen dan wél voor openstaan. Want wat als die ene neef toch echt alleen maar frikandelletjes lust, of als je oma echt weigert haar cordon bleu te laten staan? Ik ken helaas genoeg verhalen van mensen met een allergie of intolerantie waar kerst er zo aan toe gaat.

Lees ook:
Op dieet tijdens kerst? Dit is de invloed daarvan op je mentale gesteldheid

Kerstborrels

Dit jaar kom ik er door het coronavirus overigens gemakkelijk van af. We vieren alleen thuis kerst; alle kerstborrels met vrienden of collega’s zijn online. Niet dat ik niet van zo’n feestje in kerstsfeer houd, maar wél omdat het vaak voor awkward situaties zorgt. Probeer maar eens op een vriendelijke manier de hele avond hapjes af te slaan, of uit te leggen waarom je écht geen stukje kerstbrood of kerstkransje wilt. Opmerkingen als : “Ach, het is kerst! Wat maakt het uit?” of “Calorieën tellen niet in december!” heb ik al heel vaak voorbij horen komen. En hoewel calorieën deze maand misschien niet tellen (ik betwijfel het), kan ik óók in december geen gluten eten zonder er doodziek van te worden.

Visite met een allergie

Hoewel we deze kerst allemaal onze vieringen wat kleinschaliger houden, zou het kunnen dat er iemand met een allergie of intolerantie bij je langskomt. Misschien even schrikken, vooral als je niet eerder voor iemand met dat beperktere dieet gekookt hebt, en hij of zij ziek wordt wanneer je het per ongeluk verkeerd doet. Natuurlijk kan ik niet spreken voor iedereen die een bepaald dieet volgt, maar de volgende dingen vind ik altijd pretting:

  1. Overleg met degene die de allergie of intolerantie heeft. Hij of zij weet zelf het beste wat wel of juist niet geschikt is. Twijfel je over een ingrediënt dat je wilt gebruiken? Stuur even snel een berichtje met een foto van de verpakking. De meeste mensen met een voedselallergie zijn echte experts in het lezen van ingrediënten, dus je hebt waarschijnlijk in no-time een reactie.
  2. Houd het simpel en natuurlijk. Kerst is een goed moment om lekker uitgebreid te koken, maar bij een allergie of intolerantie is dat soms lasting. Hoe meer ingrediënten, hoe meer kans dat iemand iets niet mag. Als je bijvoorbeeld glutenvrij moet koken, kun je het beste gaan voor natuurlijke producten. Vlees, aardappelen en groenten zijn bijvoorbeeld glutenvrij, net als rijst en vis.
  3. Kun je niet met het dieet overweg? Geef dat dan aan. Natuurlijk is het leuk als de gastvrouw of -man gekookt heeft, maar je wilt ook niet riskeren dat je gast ‘s avonds ziek in bed – of nog erger, het ziekenhuis – ligt. Als je niet overweg kunt met het dieet of denkt kruisbesmetting niet te kunnen voorkomen, wees dan eerlijk. Persoonlijk neem ik liever zelf wat mee, dan dat ik een mogelijk onveilige maaltijd eet. Communication is key!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

Ook interessant