null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Alleen nog coronaprikken van Moderna of Pfizer voor jongere vacccinatiegroepen

Moet je nog een vaccinatie-oproep krijgen? Dan krijg je een prik met het middel van Moderna of Pfizer. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag bekendgemaakt. In een nieuw spoedadvies van de Gezondheidsraad bleek dat zij deze vaccins verkiezen boven het middel van Janssen.

Het kabinet gaat mee in dit advies, waardoor alle jongere vaccinatiegroepen dus een mRNA-vaccin zullen krijgen. De prikken van Janssen en AstraZeneca zullen, behalve bij al gemaakte afspraken, alleen nog in uitzonderlijke gevallen nog gebruikt worden.

Voorkeur voor Moderna of Pfizer

Uit het advies van de Gezondheidsraad blijkt dat de experts een voorkeur hebben voor de mRNA-vaccins van Moderna en Pfizer. Niet alleen zijn deze effectiever, maar ook zorgen ze voor minder (ernstige) bijwerkingen dan de zogenoemde vectorvaccins van Janssen en AstraZeneca. Hoewel ook die prikken volgens de Gezondheidsraad wel gewoon veilig zijn om te gebruiken, wegen de voordelen daarvan niet meer op tegen de nadelen.

In een aantal zeldzame gevallen werd bij de vectorvaccins namelijk een ernstige bijwerking gezien. Zij kregen een bijzondere vorm van trombose, waarbij bloedstolsels voorkomen samen met een tekort aan bloedplaatjes. Om die reden werd al besloten het AstraZenenca-vaccin alleen aan zestigplussers te geven; nu blijken ze ook Janssen af te raden bij de jongere doelgroepen.

Bijna geen vertraging

Hoewel de vectorvaccins dus wel effectief en veilig zijn, is er volgens de Gezondheidsraad voldoende ruimte om de keuze te maken alleen mRNA-vaccins in te zetten. Dat kan omdat er voldoende vaccins beschikbaar zijn én omdat het aantal coronabesmettingen relatief laag is. De kleine vertraging die dit kan veroorzaken – hoogstens een week – zou niet voor meer besmettingen zorgen.

Sterker nog, zegt de Gezondheidsraad: als iedereen die nog aan de beurt moet komen Pfizer of Moderna krijgt, zou dat op termijn zelfs een gunstig effect kunnen hebben. Die bieden namelijk méér bescherming dan de prik van Janssen.

Janssen voor specifieke doelgroepen

Dit nieuwe advies betekent overigens niet dat er niemand meer geprikt wordt met het vaccin van Janssen, waarbij maar één injectie nodig is. Mensen die al een afspraak voor een vaccinatie met dit middel hebben staan, zullen de prik alsnog gewoon krijgen. Wel mogen zij volgens minister De Jonge vragen om een prik van Moderna of Pfizer, als dat hun voorkeur heeft.

Ook groepen die moeilijk te bereiken zijn voor tweede vaccinatie, bijvoorbeeld daklozen, zouden wél meer baat hebben bij het Janssen-vaccin dan bij Pfizer of Moderna, omdat ze dan maar één keer de prik hoeven te halen. Het middel van AstraZeneca wordt alleen nog gebruikt bij mensen die al een eerste vaccinatie met dat vaccin gehad hebben.

Bron | ANP

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 24 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: zin in Italië! De lekkerste Italiaanse recepten, het Italiëgevoel thuis creëren, 10 feiten & fabels over koolhydraten voor de pastaliefhebber en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden