Gezondheid
Algen nuttigen? Deze vier eetbare soorten bevatten zelfs gezonde voedingsstoffen
Denk je aan algen, dan denk je aan plassen en zwembaden met groene sliertjes. Je denkt er waarschijnlijk niet aan om deze plantjes op te eten. Toch kan dit. Sterker nog: algen zijn gezond
Ga jij wel eens een avondje sushi eten, dan eet je eigenlijk rijst, met vis en algen. Zeewier zijn namelijk algen die groter worden en meer cellen krijgen. Maar er zijn meer van deze microplantjes die gegeten kunnen worden en zelfs gezondheidsvoordelen zouden hebben.
Eetbare algen gezond?
Algen nemen zonlicht en voedingsstoffen uit hun omgeving op en zetten deze weer om in voedingsstoffen die wij als mens goed kunnen gebruiken. “Dit omvat zaken als omega-3-vetzuren, ijzer, vitamine K, zink, magnesium”, laat natuurgeneeskundige Ralph Esposito weten aan Real Simple.
1. Chlorella
Chlorella een soort voedzame eencellige groene alg die in zoet water leeft is volgens Ralph een superster. Het plantje blijkt eiwitten, vitamines en mineralen zoals vitamine C en ijzer te leveren. Maar naast leveren, ontgift chlorella ook. “De superkracht van chlorella is het vermogen om het lichaam te helpen bij ontgifting, vooral van hardnekkige milieuverontreinigende stoffen zoals dioxines.” Ralph legt verder uit dat de meest voorkomende dioxines polychloorbifenylen zijn en deze komen steeds vaker voor in onze watervoorziening.
2. Spirulina
Ook spirulina is een blauwgroene alg. Deze heeft antioxiderende eigenschappen. Ondanks dat de variant vaak in poedervorm of in tabletten gekocht kan worden, kan deze alg ook prima in zijn geheel door het menselijk lichaam worden verteerd. Er is een nog hoger eiwitgehalte aanwezig is spirulina dan in chlorella, waardoor dit een perfecte keuze is voor plantaardige eters. Je kunt spirulina dan ook prima gebruiken in smoothies in combinatie met tropisch fruit of spinazie en gember. De voordelen van spirulina en chlorella? Ze kunnen de gezondheid van het hart verbeteren door het triglyceridengehalte en daardoor slecht cholesterol verlagen.
3. Zeewier
Eigenlijk zijn zeewier en algen twee verschillende dingen, onder andere dus door het verschil in cellen. Experts delen de twee dan ook in in andere categorieën, maar toch kan zeewier niet missen in dit lijstje. Ook in zeewier, zoals nori, wakame en kombu, zitten eiwitten, vezels, mineralen en vetzuren. Doordat deze samenwerken zijn de ontstane verbindingen en voedingstoffen in zeewier nuttig voor van alles. Onder andere ontstekingen op cellulair niveau (waardoor chronische ziekten worden veroorzaakt) worden aangepakt, maar ook de schildklierfunctie kan worden verbeterd door het hoge gehalte van ijzer. Zeewier kun je natuurlijk in combinatie met je favoriete sushi eten, maar ook als losse snack zijn deze algen erg lekker (en dus gezond.)
4. Zeemos
Naast zeewier ook wel eens gehoord van zeemos? Waar het wier een donkergroene kleur heeft, is het mos een beetje roodachtig. Zeemos is vooral in populariteit gestegen in de wellness. Er zijn nog meer wetenschappelijke studies nodig, maar wel kan er al gezegd worden dat het slijmerige zeemos verzachtend kan werken in de darmen. Daardoor worden eventuele spijsverteringsproblemen ook aangepakt. In zeemos zit onder andere jodium wat je schildklier nodig heeft om hormonen aan te maken. Te veel jodium is natuurlijk niet goed, dus ren zeker niet naar de winkel om elke dag dit mos uit de zee te consumeren. Een gesprek met de huisarts is zeker aan te raden voordat je begint aan deze algensoort. Zeemos is in poedervorm te krijgen, maar is in natuurwinkels ook rauw te koop. Waar spirulina een milde smaak heeft en dus goed te combineren valt, kan zeemos zelfs een beetje naar vis smaken. Een alg voor de echte waaghalzen dus.
Bron | Real Simple