Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers vinden nieuwe manier om alcoholverslaving te voorspellen

alcoholverslaving-voorspellen.jpg

Waarom zijn sommige mensen wel vatbaar voor verslavingen en anderen niet? En kunnen we zoiets voorspellen? Wetenschappers willen maar wat graag antwoord op deze vragen hebben, en met een nieuw onderzoek op muizen lijken ze weer een stapje dichterbij te zijn.

Via de muizen konden de onderzoekers van het Salk Institute in Californië ontdekken waar het verschil in drinkgedrag vandaan komt.

Vatbaar voor verslaving

De wetenschappers wilden eigenlijk bestuderen wat er in de hersenen gebeurt op het moment dat overmatig drinken overgaat naar een verslaving. Tijdens dit onderzoek kwamen ze echter een ander verrassend resultaat tegen. Ze ontdekten dat er via bepaalde hersenactiviteit al vanaf de eerste slok alcohol is te voorspellen of iemand vatbaar is voor een verslaving.

Hersenactiviteit

Ze kwamen hierachter via een test waarmee ze de hersenneuronen van de muizen in de gaten hielden terwijl ze hen alcohol gaven. Hierbij keken ze met name hoe de hersenen reageerden op negatieve consequenties van het drinken, zoals een bittere nasmaak of een vervelend gevoel. Aan de hand van de resultaten van deze analyse konden ze de muizen in drie categorieën opdelen: weinige drinkers, gematigde drinkers en dwangmatige drinkers.

Lees ook: 
Maar liefst 60 procent van de Nederlanders drinkt te veel alcohol

Negatieve consequenties

Vooral deze laatste categorie vertoonde in de hersenen geen enkele reactie op de negatieve consequenties van alcohol. Bij ‘normale’ drinkers reageerden de neuronen in de hersenen heel heftig op alcohol, terwijl bij de potentiële verslaafden deze neuronen volledig stil bleven.

Alcoholverslaving voorspellen

Uit deze resultaten blijkt dat wetenschappers ook bij mensen naar de hersenactiviteit kunnen kijken om te bepalen hoe zij (onbewust) reageren op alcohol. Op deze manier kan vanaf de eerste slok al voorspeld worden of iemand een groot risico loopt een alcoholverslaving te ontwikkelen. De onderzoekers wisten nog niet of deze ontdekking ook geldt voor andere verslavingen, zoals roken of een gokverslaving, maar dat is wel iets wat ze nog willen onderzoeken.

Bron | Science Daily
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant