Alcoholvergiftiging: dit is het en zo kun je het herkennen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Alcoholvergiftiging: dit is het en zo kun je het herkennen

Een glaasje alcohol in het weekend, op het terras of bij het eten. We genieten er allemaal weleens van. Maar zeker onder jongeren wordt er soms zoveel gedronken dat het leidt tot een alcoholvergiftiging en comadrinken. Maar hoe weet je of iemand gewoon dronken is of te maken heeft met een alcoholvergiftiging?

We vertellen je alles wat je moet weten over een alcoholvergiftiging. Van symptomen tot het voorkomen en herkennen ervan.

Wat is een alcoholvergiftiging?

Een alcoholvergiftiging ontstaat wanneer iemand te veel alcohol drinkt. Hierdoor zit er veel alcohol in het bloed, en daardoor ook in de hersenen. Er is sprake van een alcoholvergiftiging als er zo veel gedronken wordt, dat het alcoholpromillage tenminste 4 is. Ter vergelijking: in het verkeer mag je maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Om een alcoholpromillage van 4 te hebben moet je heel veel alcohol drinken, meer dan twintig glazen in een paar uur. Als je zo veel alcohol in je bloed hebt, kun je bewusteloos raken en kan er sprake zijn van levensgevaar. Vanaf 5 promille wordt het nog gevaarlijker. Dan kun je in coma raken. Ook het zenuwstelsel kan uiteindelijk verdoofd worden, met een verlamming van het ademhalingscentrum als gevolg. Dat kan dodelijk zijn.

Vanaf welk promillage er sprake is van een alcoholvergiftiging kan wel iets verschillen per persoon. Gemiddeld genomen is dit 4 promille, maar geslacht, lengte en lichaamsgewicht spelen hierbij een rol. Ook hoe snel je drinkt (hoe sneller, hoe groter het gevaar) en wat je gegeten hebt (een lege maag vergroot het risico) zijn van invloed.

De symptomen van alcoholvergiftiging

Aangeschoten of dronken zijn brengt al veranderingen in gedrag met zich mee en kan er ook voor zorgen dat we misselijk en duizelig worden of hoofdpijn krijgen. Bij alcoholvergiftiging komen ook nog andere symptomen kijken:

 • Braken
 • Een bleke huid
 • Ernstige verwardheid
 • Een onregelmatige of trage ademhaling
 • De ogen draaien weg
 • Niet meer aanspreekbaar
 • Bewusteloosheid
 • Koud aanvoelen en onderkoeling

Een alcoholvergiftiging herkennen

Als je zelf te veel alcohol drinkt merk je het misschien niet meer, maar het is goed om alert te zijn op de mensen om je heen. Want als iemand last heeft van alcoholvergiftiging zijn er een aantal zaken waar je dit aan kunt herkennen:

 • Iemands gedrag verandert. Mensen met een alcoholvergiftiging kunnen vrolijk of juist somber worden of zich juist ongepast gedragen.
 • Het slachtoffer geeft aan dat hij of zij zich warm voelt, is misselijk, geeft over of heeft het gevoel dat hij of zij moet overgeven.
 • Mensen die last hebben van een alcoholvergiftiging hebben vaak ook problemen met slecht zicht, duizeligheid, slaperigheid en soms bewusteloosheid. Geeft iemand aan dat hij veel zin heeft om te slapen of merk je dat iemand steeds te neiging heeft om te dutten? Dan moeten de alarmbellen afgaan.

Wat moet je doen bij een alcoholvergiftiging?

Ben je bij iemand die een alcoholvergiftiging heeft? Dan is het goed om te weten wat je moet doen.

 • Schakel professionele hulp in. Bel of laat iemand anders 112 bellen als het slachtoffer niet meer reageert als je hem of haar aanspreekt of voorzichtig aan de schouders schudt. Vertel als je 112 belt wat het slachtoffer gebruikt heeft.
 • Probeer te achterhalen of alcohol inderdaad de oorzaak is. Sommige klachten, zoals spreken met een dubbele tong, kunnen ook op diabetes wijzen. Vraag dit na aan bekenden van het slachtoffer.
 • Breng het slachtoffer naar een rustige plek, maar voorkom dat hij of zij te veel afkoelt. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een fleece- of reddingsdeken of desnoods jassen. Als iemand maar warm kan blijven.
 • Laat iemand zijn of haar roes uitslapen, maar blijf de ademhaling goed in de gaten houden. Zorg ook dat iemand in een stabiele zijligging ligt, omdat er een kans is dat iemand overgeeft.

Behandeling van een alcoholvergiftiging

Als er inderdaad sprake is van een alcoholvergiftiging, dan komt daar in ernstige gevallen een ziekenhuisopname bij kijken. Daar worden de ademhaling, temperatuur, hartslag en bloeddruk van het slachtoffer in de gaten gehouden. Ook worden de bloedsuikers gemeten en krijgt het slachtoffer via een infuus vocht toegediend.

Bron | Nu.nl, VNN, Jellinek, Máxima MC, Rode Kruis

Nynke KooyGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden