Alcohol drinken in het vliegtuig: dit is de invloed op je lichaam. Vrouwenhand houdt gevuld champagneglas vast Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Alcohol drinken in het vliegtuig: dit is de invloed op je lichaam

Het is eindelijk zo ver: je gaat op vakantie! De voorpret voor je reis begint vaak al in het vliegtuig. Zeker op lange vluchten krijg je een drankje aangeboden of kun je wat drinken kopen. Van thee of koffie tot aan frisdrank en een wijntje of biertje. Het klinkt als een goed begin van je vakantie. Maar is het eigenlijk wel verstandig om alcohol te drinken op tien kilometer hoogte?

Het lijkt zo gezellig: je vakantie inluiden door te proosten met een biertje of glaasje wijn. Maar voor sommigen is alcohol tijdens een vlucht ook een manier om tot rust te komen of zelfs in slaap te vallen. Maar of die alcoholische versnapering de beste keuze is, valt te betwijfelen. Alcohol kan er namelijk voor zorgen dat je duizelig wordt en uitdroogt. En daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten.

Effect van alcohol drinken in het vliegtuig

Als je in de lucht zit, is het effect van alcohol op je lichaam anders. Dit komt door het verschil in luchtdruk. Deze is tijdens een vlucht namelijk anders dan we op aarde gewend zijn. Je kunt het vergelijken met de luchtdruk hoog in de bergen, op zo’n 1800 tot 2200 meter hoogte. Als er minder luchtdruk is, is het voor je lichaam moeilijker om zuurstof op te nemen, wat kan zorgen voor duizeligheid. Dit gevoel op zichzelf is geen probleem en is vergelijkbaar met het gevoel als je net alcohol gedronken hebt.

Maar zit je in het vliegtuig? Dan heeft je lichaam al meer moeite om zuurstof op te nemen door die verminderde luchtdruk. Drink je ook nog alcohol? Dan wordt het gevoel alsof je gedronken hebt versterkt en kom je al snel veel dronkener over dan je daadwerkelijk bent.

Uitdroging door alcohol

Alcohol werkt urineafdrijvend. Dit betekent dus dat je lichaam meer urine produceert, wanneer je alcohol drinkt. Compenseer je dit niet door extra water te drinken? Dan verlies je veel vocht en kun je snel uitgedroogd raken. In het vliegtuig speelt daarbij ook nog eens mee dat de lucht in de cabine een stuk droger is. In combinatie met het diuretische (urineafdrijvende) effect van de alcohol kun je dus een stuk sneller uitdrogen. Zorg er in het vliegtuig dus altijd voor dat je naast je glaasje wijn ook een beker water bestelt. Combineer de alcoholische drank ook zo min mogelijk met zout eten, omdat je daarvan juist dorst krijgt en meer gaat drinken.

Je wordt sneller dronken in het vliegtuig

Zoals we eerder al zeiden, kun je in het vliegtuig sneller een dronken gevoel krijgen. Je hoeft veel minder alcohol te consumeren, om een dronkener gevoel te krijgen. Wat hierbij niet in je voordeel speelt, is het feit dat er op vluchten weinig eten geserveerd wordt en het eten vaak niet erg lekker is. Je drinkt dus veel meer op een relatief lege maag. De hoeveelheid die je anders thuis misschien drinkt, al is het maar één glas wijn, kan dus heel anders vallen. Zonder voldoende voeding kan dat ene glas al te veel zijn.

Verstorend gedrag door alcohol

Dat veel alcohol ervoor kan zorgen dat je grenzen vervagen en je dingen doet of zegt waar je normaal gesproken twee keer over nadenkt, is bekend. Houd er aan boord dus rekening mee dat je sneller dronken kan worden en dus ook sneller storend kan zijn voor andere passagiers en de bemanning. Dit kan zorgen voor vervelende situaties, die het begin van je vakantie flink kunnen verpesten.

Minder goed bewegen door het vliegtuig

Wat doe je tijdens een lange vlucht? Waarschijnlijk kom je in het vliegtuig bijna niet van je plek af. Misschien alleen om even snel naar de wc te lopen of kort je benen te strekken. Het kan dus zo zijn dat de alcohol snel naar je hoofd gestegen is, maar je dit niet doorhebt, omdat je bijna niet in beweging bent. Pas dus op als je zomaar opstaat, want je zou de effecten veel meer kunnen voelen.

Tips om veilig te drinken in het vliegtuig

Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om eventuele horrorscenarios door alcohol te drinken in het vliegtuig te voorkomen. En het goede nieuws is: je hoeft niet eens het drankje links te laten staan als je daar wel veel zin in hebt. Houd deze tips in gedachten:

  • Drink niet op een lege maag. Zorg ervoor dat je snacks in je tas hebt, zoals bijvoorbeeld een koekje of een zakje met nootjes. Zeker als je weet dat er aan boord geen eten geserveerd wordt, kan dit handig zijn. Eten naast de alcohol zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel redelijk stabiel blijft en je ook energie blijft houden.
  • Blijf gehydrateerd. Zorg dat je naast je alcoholische drank ook water blijft drinken. Zo blijf je gehydrateerd en voel je de effecten van de alcohol minder (snel). Twijfel je of er aan boord water verkocht wordt of beschikbaar is? Koop dan (na de douane) een flesje en vul deze voor je het vliegtuig instapt.
  • Bewaak je grenzen. Zorg ervoor dat je niet nog een glaasje neemt om de tijd maar te doden. Blijf letten op de hoeveelheid alcohol die je binnenkrijgt en jouw grens. Waarschijnlijk weet je hoeveel je normaal gesproken kunt drinken, dus zorg ervoor dat je die grens zeker niet overschrijdt. Eén drankje in het vliegtuig kan per slot van rekening tellen als meer dan op de grond.

Alcohol drinken in het vliegtuig

Wil je alcohol drinken in het vliegtuig? Dan is het goed om rekening te houden met een aantal zaken. Zo is het over het algemeen verboden om de alcohol die je zelf hebt meegracht te consumeren in het vliegtuig. Wil je dat ene lekkere drankje van thuis toch meenemen? Dan zul je moeten wachten tot je op je bestemming bent. Wel mag je aan boord alcohol te nuttigen die stewardessen je serveren. Of er alcohol geschonken wordt, is volledig afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Let er als je drinkt altijd op dat je dit veilig doet, je niet te veel drinkt en niet voor overlast zorgt.

Bron | Huffpost, KLM, Skyscanner

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden