Margriet logo
Alcohol drinken als je medicijnen slikt: hier moet je op letten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Alcohol drinken als je medicijnen slikt: hier moet je op letten

Hartstikke lekker, zo’n glas wijn of een cocktail. Maar als je bepaalde medicijnen slikt, moet je wat voorzichtiger zijn, omdat alcohol de werking daarvan kan beïnvloeden. Waar moet je rekening mee houden? We leggen het uit.

Dit moet je weten over de combinatie van alcohol en medicijnen.

Lever moet hard werken

Na een lange werkdag, tijdens een diner met vrienden of gewoon op de bank: veel mensen genieten regelmatig van een glas wijn of bier. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar in combinatie met medicijnen is het drinken van alcohol soms minder verstandig. Alcohol kan de werking van medicijnen namelijk beïnvloeden, of andersom: medicijnen veranderen de effecten van alcohol. Dat kan op verschillende manieren. Allereerst hebben medicijnen invloed op de afbraak van alcohol. Je lever moet hard werken om de giftige stoffen in alcohol af te breken, en ook medicijnen worden door je lever verwerkt. Soms kan de lever alcohol niet snel genoeg afbreken, waardoor de giftige stoffen uit alcohol langer in je bloed blijven zitten. Dit zorgt voor een slaperig gevoel, een verminderd reactievermogen en soms hartkloppingen, misselijkheid en hoofdpijn.

Invloed alcohol op werking medicijnen

Het drinken van alcohol kan andersom ook de werking van je medicatie veranderen. Doordat de lever zo hard moet werken om de alcohol af te breken, kan het de medicijnen soms niet goed afbreken. Het lichaam kan het medicijn dan niet goed opnemen, waardoor het minder goed werkt, of er komt te veel van het medicijn in je bloed terecht. Dit laatste kan ervoor zorgen dat je meer last hebt van bijwerkingen en leidt in sommige gevallen tot overdosering. Gebruik je een middel dat je bloedvaten verwijdt? Dan kun je sneller duizelig worden, omdat alcohol de bloedvaten ook wijder maakt. In hoeverre je last hebt van deze gevolgen, hangt af van de persoon, welk medicijn ze slikken en hoeveel alcohol ze drinken.

Pas op met deze medicijnen

Of alcohol samengaat met een medicijn, ligt aan het geneesmiddel dat je gebruikt. Met deze medicijnen moet je in elk geval opletten.

  • Pijnstillers, zoals ibuprofen en diclofenac. Een van de bijwerkingen van deze medicijnen is dat ze het maagslijmvlies irriteren. Door alcohol kan dit sneller gebeuren.
  • Medicijnen die het reactievermogen verminderen, zoals middelen voor allergie, epilepsie, depressie of andere psychische stoornissen. In combinatie met alcohol kan deze medicatie je nog suffer, vermoeider of duizeliger maken. Je kunt je ook meer dronken voelen.
  • Geneesmiddelen bij schimmelinfecties, zoals miconazol en fluconazol. Alcohol versterkt de werking, wat kan leiden tot hoofdpijn, hartkloppingen en overmatig zweten.
  • Antibiotica. Je mag niet elk antibioticum combineren met alcohol. Hoewel het drinken van alcohol tijdens een antibioticakuur vaak wordt afgeraden, is het bij tinidazol en metronidazol helemaal niet verstandig. Je kunt bij kleine hoeveelheden alcohol al klachten ervaren, zoals een rood gezicht, misselijkheid en verwardheid.

Waarschuwingssticker

Of je moet oppassen met het drinken van alcohol en medicatie, is te lezen in de bijsluiter of op de (gele) waarschuwingssticker op de verpakking. Daarop staat bijvoorbeeld vermeld dat een medicijn het reactievermogen vermindert, dat je moet oppassen in verband met maagklachten of dat je het medicijn beter niet kunt combineren met alcohol, omdat het vervelende klachten veroorzaakt. Bij twijfel is het verstandig om even te overleggen met een huisarts of apotheker, zij kunnen je adviseren. In dit overzicht staat precies omschreven waar je op moet letten bij het slikken van een bepaald medicijn.

Bron | Apotheek.nl, Medicijnen.nl, Jellinek

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden