null Beeld

Al 100.000 handtekeningen tegen btw-verhoging op groente en fruit

Per 1 januari verhoogt het kabinet de btw op al het voedsel van 6 naar 9 procent. Ook op groente en fruit. Voedselwaakhond foodwatch startte een campagne om de heffing op gezond voedsel tegen te houden. Zondagochtend werd een (foodwatch-)record van 100.000 handtekeningen bereikt. En de teller tikt door.

Volgens foodwatch gaat er met het eten in de supermarkt iets vreselijk mis. 'Sinds de eeuwwisseling is suiker 18 procent goedkoper geworden, maar groenten (+50 procent) en fruit (+41 procent) zijn juist enorm in prijs gestegen. Je zou verwachten dat de overheid ingrijpt om ervoor te zorgen dat gezond eten niet duurder wordt. Maar ze doet juist het tegenovergestelde.'

Roze koek 43 cent duurder dan een appel

Ter vergelijking: 'Een donut kost 55 cent, een Mars pakweg 36 cent, een roze koek 16 cent en een appelkoek …. 11 cent. Een appel daarentegen kost 59 cent, een paprika 99 cent en een avocado al snel meer dan een euro.'

'Maak groente en fruit juist btw-vrij'

Door de btw-maatregel zal gezond voedsel nog duurder worden. Terwijl zes op de zeven Nederlanders nu al onvoldoende groente en fruit eten. De voedselwaakhond vindt dat de gezonde keus makkelijker moet worden. 'De overheid moet groente en fruit niet duurder maken', aldus foodwatch, 'maar juist btw-vrij'.

Kritiek

Er is al langer kritiek op de btw-verhoging. Veel artsen, wetenschappers en consumentenorganisaties zijn het niet eens met het kabinetsbesluit om ook groente en fruit duurder te maken. Zij denken dat dit zal leiden tot (nog) meer overgewicht en hogere zorgkosten. Volgens de regering kan er voor gezond voedsel geen uitzondering worden gemaakt vanwege Europese regels. Bovendien gaan andere belastingen omlaag. Maar of mensen met een kleine beurs daardoor in de supermarkt gezondere keuzes gaan maken, durven wij te betwijfelen.

Bron | AD, foodwatch

Foto | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden