Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je deze lente en zomer beter géén gebruik kunt maken van airconditioning

coronavirus-airconditioning.jpg

Nu de temperaturen omhoog schieten, staat op veel plekken de airconditioning weer aan. Maar is dit wel veilig tijdens deze coronacrisis? Kan het coronavirus zich verspreiden via de airconditioning?

RTL Nieuws legde deze vraag voor aan viroloog Louis Kroes van het LUMC. Volgens hem is airconditioning inderdaad gunstig voor het virus, en dus ongunstig voor ons.

Luchtvochtigheid

Er zijn namelijk drie factoren die van invloed zijn op hoe goed een virus zich verspreidt: luchtvochtigheid, temperatuur en luchtstromen. “Airconditioning verlaagt de luchtvochtigheid, waardoor de druppeltjes waar het virus in zit sneller verdampen”, zo legt Kroes uit. “Daardoor worden ze lichter en hebben ze een grotere draagwijdte. Met andere woorden: bij een lagere luchtvochtigheid kan het virus een grotere afstand afleggen.” Maar hoeveel groter die afstand is, is niet duidelijk.

Temperatuur

Het is overigens niet alleen de luchtvochtigheid die door de airconditioning lager wordt. Ook de temperatuur daalt, en dat is eveneens niet gunstig voor ons. “In globale zin kunnen we zeggen dat een lagere temperatuur ervoor zorgt dat het virus makkelijker kan worden overgedragen.” Hierdoor is de kans op besmetting ook minder groot in de zomer dan in de winter.

Lees ook: deze wc-gewoonte kan verspreiding van het coronavirus voorkomen

Luchtcirculatie

Tot slot is er nog één factor die van invloed is op de verspreiding van virussen, namelijk de luchtcirculatie. Die kan juist positief voor ons uitpakken, want hoe meer luchtstromen er zijn, hoe meer druppelwolken verstoord worden.

“Vergelijk het met tabaksrook”, zo legt Kroes uit. “Als je binnen bent, waar geen luchtstromen zijn, dan heb je er veel meer last van als iemand anders rookt dan als jullie buiten staan, in de wind.” Dit betekent dus dat de luchtstromen door airconditioning de verspreiding van het virus kunnen beperken. Maar in sommige voertuigen, zoals een bus, kunnen deze juist nadelig uitpakken.

Juist naar buiten gaan

Kortom: de airco is inderdaad te goed voor het coronavirus, en dus risicovol voor ons nu. Daarom is het volgens Kroes verstandig om de airco niet aan te zetten en juist naar buiten te gaan. “Dat mensen in de zomer weinig last hebben van griep- of verkoudheidsvirussen, zegt iets. Buiten houden we over het algemeen meer afstand van elkaar en is de kans op overdracht in de zomer door het weer veel kleiner. Ik hoop van harte dat het ook zo werkt met het coronavirus.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant