null Beeld

Ai: zoveel urine zit er gemiddeld in een zwembad

Tijd voor een verkoelende duik in het zwembad? Denk daar voortaan maar twee keer over na. Er is namelijk onderzoek gedaan naar hoeveel urine er gemiddeld in een zwembad zit. En dat is een stuk meer dan we hadden gedacht...

En die typische zwembadlucht komt dus blijkbaar niet alleen door het chloor.

Urine in het zwembad

Uit een onderzoek van Canadese wetenschappers blijkt dat gemiddeld in een 25 meterbad, dat bestaat uit ongeveer 830.000 liter water, 75 liter urine zit. Het hangt natuurlijk een beetje van het zwembad af, maar gemiddeld kun je rekenen dat een zwembad tussen de 30 tot 80 milliliter urine per persoon bevat. We snappen dat je nu een stuk minder lekker het water in duikt, al zitten er natuurlijk een hele hoop chemicaliën in het water die deze urine, maar ook ander vuil desinfecteren. Hoewel het misschien niet zo’n fris idee is, is een duik dus niet schadelijk voor je gezondheid. Daarnaast is dit volgens De Kennis van Nu (DKVN) een kleine hoeveelheid urine ten opzichte van de grote hoeveelheid zwembadwater, namelijk zo'n 0,006 tot 0,009 procent.

Zwembadlucht

Bij een zwembad kun je misschien die typische chloorlucht al voor de geest halen. Toch ontstaat die geur niet alleen door de nodige hoeveelheid chloor. Door de reactie van urine in het zwembadwater met het chloor ontstaat die kenmerkende zwembadlucht. En heb je vaak door het zwemmen ontstoken rode ogen? Ook dat komt dus door die combinatie van urine en chloor. Voortaan hoofd boven water of zwembrilletje op dus.

Lees ook: Kun je een schimmelinfectie krijgen door een nat badpak of bikini?

Gezondheidsproblemen

Naast urine zit in zwembadwater vaak ook slijm vol ziekteverwekkers en zweet. In de meeste gevallen wordt het zwembadwater voldoende schoongehouden, waardoor dit geen gezondheidsproblemen oplevert. Zo is het bijvoorbeeld bij publieke zwembaden verplicht het water dagelijks meerdere keren te controleren en moet maandelijks een monster van het water naar een onafhankelijk laboratorium worden opgestuurd. Mocht het toch gebeuren dat het zwembadwater te veel urine, zweet of ziekteverwekkers bevat, dan kun je last krijgen van irritatie aan je ogen, luchtwegen, diarree of buikkramp. Ook teveel chloor kan hierbij een boosdoener zijn, daarmee kun je naast last van je ogen en luchtwegen ook andere huidirritaties krijgen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, NSMBL, RTL Nieuws

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 34 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor zomerse grote maten mode, een interview met Oek de Jong, de eerste keer samen op vakantie zonder kinderen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden