Door hormonen kan je lichaamsgeur tijdens de overgang veranderen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aha, hierdoor kan je lichaamsgeur veranderen tijdens de overgang

Iedereen heeft weleens last van een onaangename lichaamsgeur. Maar wist je dat bij sommige vrouwen hun lichaamsgeur verandert tijdens de overgang? Dat heeft alles te maken met je hormonen. Zo’n veranderde lichaamsgeur kan erg vervelend zijn, maar het is helemaal niet vreemd.

In dit artikel leggen we je uit waarom je lichaamsgeur tijdens de overgang kan veranderen en waar je op kunt letten om onprettige geurtjes de baas te zijn.

Een andere lichaamsgeur door de overgang

Nóg een overgangskwaal dus, een andere lichaamsgeur. Dat heeft alles te maken met je hormonen. Als je puber(klein)kinderen hebt, is het je vast wel bekend: ook hun lichaamsgeur veranderd in de puberteit door de hormonen. En ja, die geur hoeven we eigenlijk niet toe te lichten… Tijdens de overgang gebeurt er door alle hormonale veranderingen hetzelfde. Je lichaam gaat geuren afscheiden, die je liever niet om je heen hebt hangen. Daarbij kun je ook nog last krijgen van nachtzweten en opvliegers en zweet je in de overgang sowieso ook meer.

Dat je een andere geur ruikt bij jezelf hoeft trouwens niet te betekenen dat andere mensen dit ook ruiken. Hormonen kunnen er namelijk ook voor zorgen dat je eigen geurperceptie verandert. Tijdens de overgang kunnen bepaalde geuren daarom opeens gaan stinken of er zelfs voor zorgen dat je misselijk wordt.

Zweten tijdens de overgang, hoe zit dat?

Normaal gesproken wordt zweet geproduceerd door je eccriene zweetklieren. Hierdoor verlies je afvalstoffen uit je lichaam en kun je gemakkelijker afkoelen. Dit is het herkenbare zweet dat je krijgt wanneer je gesport hebt of het warm hebt. Het zweet zelf ruikt trouwens niet: het zijn de bacteriën op je huid die na contact met het zweet, zorgen voor een onaangename geur. Maar die geur valt in dit geval vaak nog wel mee.

Het zijn vooral de apocriene zweetklieren die zorgen voor een vervelende geur. Deze zweetklieren worden aangestuurd door je hormonen. Dit zweet is dikker en bevat meer vetzuren, waar bacteriën op je huid dol op zijn. De apocriene zweetklieren bevinden zich vooral op plekken waar meer haar groeit, dus onder je oksels en in je liezen. Door de haartjes blijft de geur ook nog langer hangen.

Waar moet je op letten?

Een veranderde lichaamsgeur kan erg vervelend zijn en je kunt je ervoor gaan schamen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen waar je op kunt letten om de onaangename geur een beetje te verhelpen. Om te beginnen kun je ervoor kiezen om je oksels regelmatiger te scheren. Je lichaamsgeur kan namelijk lang in je okselharen blijven hangen. Ook is het een plek waar bacteriën graag gaan zitten en die zijn natuurlijk grotendeels verantwoordelijk voor vervelende geurtjes. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken. Natuurlijk is dit goed voor je algehele gezondheid, maar het voorkomt ook dat vervelende geuren zich gaan concentreren. Ook kun je beter zwavelhoudend voedsel vermijden. Denk bijvoorbeeld aan broccoli, vlees en alcohol. Verder kunnen bepaalde medicijnen ook invloed hebben op je lichaamsgeur.

Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een fijne deodorant. Het beste kun je gaan voor een deodorant met zinkoxide: een mineraal dat enorm goed werkt tegen hormoonzweet. Daarnaast werkt het ook antibacterieel, waardoor minder bacteriën zich ophopen op je huid. Vooral wanneer je zinkoxide combineert met zuiveringszout (natriumbicarbonaat) wapen je jezelf tegen zweet. Zuiveringszout is een goed alternatief voor aluminium in deodorant. Het zorgt ervoor dat je nog wel kunt zweten en blokkeert je zweetklieren niet. Want hoewel zweten (en vooral de geur) vervelend kan zijn, is het wel belangrijk voor je lichaam.

Het komt weer goed

Maak je niet te veel zorgen: de vervelende lichaamsgeur tijdens de overgang is vaak tijdelijk. Zodra je hormonen weer een beetje in balans zijn, zul je meestal je eigen lichaamsgeur weer terugkrijgen.

Bron | A. Vogel, loveli.care, overgangsklachten.org

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden