Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aha, dus dáárom sla je een hand voor je mond als je schrikt

Of we nu iemand zien vallen, de jackpot winnen of per ongeluk iets verkeerds zeggen: als we schrikken, doen we bijna allemaal onze hand voor onze mond. Herkenbaar?

Dit is niet gek. Psycholoog Mariska Kret legt aan de Volkskrant uit waarom we dit eigenlijk doen.

Zelfbescherming

De reden zou zijn dat we met die hand onze emoties willen verbergen. Dit doen we om te voorkomen dat andere mensen zien dat we bang zijn. Je hand voor je mond slaan is een soort reflex. Net als dat je lacht als je plezier hebt en je huilt als je verdrietig bent. Eén ding is zeker: het is een manier om jezelf te beschermen. Dit kan tegenover andere mensen zijn, aan wie je je zwakte niet wilt tonen. Maar het kan ook zijn om te voorkomen dat je schadelijke stoffen binnenkrijgt. Als je heftig schrikt, doe je uit reflex je ogen en mond wagenwijd open. Vergelijk het maar met het afdekken van je oren als je een harde knal hoort. Dit is ook zo’n beschermend gebaar.

Beleefdheid

Een hand voor je mond, kan natuurlijk ook een gebaar van beleefdheid zijn. Het is over het algemeen niet zo netjes om in het openbaar te gapen. In zo’n situatie sla je je hand voor je mond om dit te verbergen. Het heeft hierbij niet te maken met waar we wonen of in welke cultuur we leven. Dit verschijnsel komt namelijk in bijna alle culturen wel voor. Maar toch liet Mariska weten dat we culturele verschillen niet helemaal uit moeten sluiten. Een Koreaanse collega van haar vertelde namelijk iets opvallends. Een opengesperde mond in haar cultuur wordt als heel onplezierig wordt gezien, en soms zelfs als vies.

Nieuw onderzoek

Niet iedereen slaat in alle schrikachtige situaties de hand voor de mond. Daarom is Mariska van plan om meer onderzoek te doen naar schrikacties. Ze wil dan kijken in welke situaties welke uitingen van emotie zich voordoen. En of we deze emoties nog steeds vertonen als we alleen zijn. Bijna alle onderzoeken die tot nu toe met mensen zijn gedaan, zijn aan de hand van foto’s. Ze onderzochten hierbij hoe de proefpersonen reageerden op foto’s van mensen met verschillende gezichtsuitdrukkingen. In het nieuwe onderzoek wil ze weten hoe mensen reageren als ze worden blootgesteld aan echte situaties. Wat daar uit gaat komen, is dus nog een verrassing.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | MarieClaire, Volkskrant, Libelle

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden