null Beeld

Aha: dít is waarom sommige mensen met hun ogen open slapen

Slapen met je ogen open: het ziet er misschien eng en wat gek uit, maar het blijkt eigenlijk helemaal niet zo vreemd te zijn. Maar hoe komt het nou toch dat sommige mensen ’s nachts hun ogen niet sluiten?

Wereldwijd zou zo’n twintig procent van de mensen met zijn of haar ogen open slapen. Zelfs baby’s hebben hun ogen niet altijd dicht met slapen, vaak tot grote schrik van de ouders.

Ernstig of niet?

De medische term voor slapen met je ogen open, is nachtelijk lagophthalmos. Een flinke mond vol, maar eigenlijk betekent het dat je een aandoening hebt die ervoor zorgt dat je oogleden niet voldoende kunnen sluiten om het (gehele) oog te bedekken. Dat klinkt misschien heel ernstig, maar in de meeste gevallen is dat gelukkig niet zo. De kans is groot dat je er zelf niet eens iets van merkt, en dat je het pas ontdekte toen iemand anders je het vertelde.

Lees ook: Onderzoek toont aan: samen slapen met je partner verbetert je nachtrust

Geïrriteerde ogen

Toch kunnen sommige mensen wel klachten krijgen omdat ze met hun ogen open slapen. Als je bijvoorbeeld elke nacht met je ogen open ligt en ze ook nog ver open hebt, kan er wat irritatie ontstaan. Dat zit zo: je oogleden zorgen er normaal gesproken voor dat het vocht over je hele ogen verdeeld wordt. Als je lagophthalmos hebt gebeurt dit dus niet, waardoor je ogen droger worden. Daardoor kun je dus droge, geïrriteerde ogen krijgen.

Huisarts

In sommige, zeldzame gevallen kan het slapen met je ogen wel op een ernstiger medisch probleem wijzen. Een beschadiging van de aangezichtszenuw, een schildklierziekte of een beroerte kunnen bijvoorbeeld ook de oorzaak zijn. Meestal is het niets ernstigs, maar als je vaak wakker wordt met droge, pijnlijke ogen is het slim om bij je huisarts langs te gaan. Is het niets ernstigs, dan kunnen simpele oogdruppels of een gezichtsmasker een uitkomst bieden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Cosmopolitan

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden