Waarom je stem kan veranderen naarmate je ouder wordt Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aha: dit is waarom je stem kan veranderen naarmate je ouder wordt

Naarmate we ouder worden, kan er hier en daar best wel eens wat veranderen. Je haar wordt grijs, je spieren worden minder flexibel en je huid is iets minder strak: allemaal natuurlijke gevolgen van een hogere leeftijd. Maar wist je dat ook je stem kan veranderen als je ouder wordt?

We zochten uit hoe dat precies kan.

Hoe praten we eigenlijk?

Je denkt er waarschijnlijk niet vaak over na, maar wanneer je praat gebeurt er heel wat in je strottenhoofd. Je stembanden, waarvan je er aan allebei de kanten twee hebt, vormen samen de zogenoemde stemspleet. Deze spleet kan groter en kleiner gemaakt worden door allerlei kleine spiertjes, waarmee de stembanden aan het kraakbeen in je strottenhoofd vastzitten. Tijdens het ademen is die spleet wijd open, maar wanneer je begint met praten wordt deze samengeknepen tot een klein kiertje.

De lucht die daar vervolgens doorheen stroomt, zorgt ervoor dat de stembanden trillen en je dus een geluid maakt. Vervolgens zorgen je keel, tong en lippen ervoor dat je van dat eentonige geluid woorden en klanken kunt maken. Er is zijn dus heel wat spieren, gewrichten en bindweefsel betrokken bij ieder woord wat je zegt.

Stem veranderen door ouder worden

Waarom je stem kan veranderen naarmate je wat ouder wordt, heeft verschillende oorzaken. Het komt voornamelijk door een natuurlijk proces. Net als je slijmvliezen op andere plekken in je lichaam, kunnen ook de stembanden iets droger, dunner en minder soepel worden. En datzelfde geldt voor alle spieren die betrokken zijn bij praten en zingen. Door een combinatie van die factoren sluiten de stembanden vaak iets minder goed wanneer je praat. Het gevolg? Een zachtere en minder krachtige stem, die soms iets hees klinkt.

Maak je je zorgen om de veranderingen van je stem nu je ouder wordt of merk je extreme verschillen? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Deze kan je eventueel doorsturen naar een KNO-arts voor onderzoek. Mogelijk is er meer aan de hand dan alleen veroudering. Ook kan een logopedist ingeschakeld worden. Deze kan je oefeningen geven om je stem te versterken of je leren ‘m op een andere manier te gebruiken.

Bron | Cleveland Clinic, Stemplatform

Ilse van RoekelGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden