Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aha: dít is waarom je soms ineens een piep in je oor kunt hebben

Je zit gewoon op de bank televisie te kijken, staat eten te koken of loopt in de natuur en ineens is het er: pieeeeep! Een vervelende piep in je oor, vanuit het niets. Hoe kan het dat je ineens zo’n geluid hoort in je oor, terwijl het er éigenlijk niet is?

Als de piep niet snel weer verdwijnt kan het zijn dat je blijvende schade aan je gehoor opgelopen hebt, maar meestal is tijdelijk oorsuizen gelukkig geen teken dat er iets ergs aan de hand is.

Werking van het gehoor

Om te begrijpen hoe het kan dat je soms ineens een piep in je oor hoort, moet je snappen hoe ons gehoor überhaupt werkt. Voor een werkend gehoor heb je speciale haarcellen in je oren. Die vangen geluidstrillingen op, die ze omzetten in een signaal dat dan weer doorgestuurd wordt naar de gehoorzenuw. Vervolgens geeft de gehoorzenuw een seintje naar de hersenen, waardoor jij dus een bepaald geluid kunt horen. Een bijzonder systeem dat bij mensen zonder gehoorproblemen automatisch bíjna altijd heel goed werkt.

Een piep in je oor

Bijna altijd ja, want als je ineens een piep in je oor hoort, gaat er iets mis op dit gebied. De haarcellen in je oren gaan dan bijvoorbeeld trillen zonder dat ze echt een geluid registreren, waardoor je hersenen dus een geluid waarnemen dat er niet is. Omdat ze niet echt iets vast kunnen stellen, hoor je dan een piep in je oor. Gelukkig zijn je hersenen slim en hebben ze snel weer door dat die piep niet echt bestaat in dit geval, dus duurt het meestal niet meer dan dertig seconden tot een minuut.

Lees ook:

Iris heeft tinnitus: ‘Ik kon mezelf wel voor m’n kop slaan, waarom was ik zo oenig geweest?’

Aanhoudend geluid

Blijft de piep in je oor langer dan een paar minuten? Dan zou het kunnen dat er een andere reden is. Misschien ontstaat het bijvoorbeeld omdat je langere tijd naar een hard geluid geluisterd hebt, bijvoorbeeld tijdens een concert. De haarcellen of de gehoorzenuw zijn dat tijdelijk geïrriteerd of beschadigd, waardoor ze niet goed communiceren met de hersenen. Hoewel zo’n piep vaak na een aantal dagen weer verdwijnt, is het wel een goede waarschuwing. Tijd om de volgende keer oordoppen te dragen, om blijvende schade en tinnitus te voorkomen. Ook bij een flinke verkoudheid, extreme vermoeidheid, een grote prop oorsmeer of een hoge bloeddruk kun je een piep in je oor horen. Als de oorzaak in deze gevallen weggehaald wordt, verdwijnt de piep weer.

Altijd een piep in je oor bij tinnitus

Door je oren steeds weer bloot te stellen aan harde geluiden, kan tinnitus ontstaan, ook wel oorsuizen genoemd. Het geluid wat je hoort – een ruis, piep of gerommel – gaat dan niet meer weg. Ongeveer twee miljoen Nederlanders hebben tinnitus, wat vaak gepaard gaat met slechthorendheid, slaapproblemen, vermoeidheid en problemen met de mentale gezondheid. Naast hard geluid kunnen ook ouderdom, een aandoening aan de oren en bepaalde medicatie of ziekten voor tinnitus zorgen.

Bron | Quest, Hoorzaken

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden