null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aha: dít is waarom je sneller moet niezen als je naar het licht kijkt

Je voelt een nies aankomen, maar het lukt je net niet om ook echt te niezen. Wat doe je dan? Naar het licht kijken, zouden veel van ons antwoorden. Maar waarom moeten we daar eigenlijk van niezen?

Dat blijkt een vraag te zijn waar zelfs Aristoteles zich eeuwen geleden al over gebogen heeft.

Niezen door licht

Het fenomeen dat je moet niezen van fel licht heet sinds 1954 officieel de licht-nies-reflex of de optische niesreflex, ook wel het ACHOO-syndroom genoemd. En achoo klinkt misschien als een soort nies-geluid, maar het is een afkorting die staat voor ‘autosomal dominant compelling helio-ophthalmic outburst’. Oftewel: een niet-onderdrukbare, erfelijke aanleg om bij fel licht te niezen.

Lees ook:

Moet jij vaak niezen van kauwgom? Hier komt dat door

Aristoteles

Maar waar dat niezen door licht precies vandaan komt, is een vraagstuk waar al eeuwen naar gekeken wordt. De filosoof Aristoteles zou er eeuwen geleden zelfs al een verklaring voor bedacht hebben. Volgens hem was het zo dat de warmte van de zon ervoor zorgt dat de vloeistoffen in je neus opdrogen, waardoor het nog erger gaat kriebelen. En daardoor zorgt zonlicht er dus voor dat je moet niezen.

Later ontdekte de filosoof Bacon dat deze theorie niet klopt: als je met je ogen dicht in de zon stapt, werkt de reflex namelijk niet. En dan droogt het slijm in je neus net zo goed op.

Neus- en oogzenuwen

Recenter onderzoek ontdekte echter dat er iets anders achter zit. Dat je moet niezen van licht blijkt al genetisch bepaald te zijn. Ongeveer een derde van de mensen heeft deze aanleg en zelfs baby’s blijken soms al te moeten niezen als ze licht zien. Bij mensen die moeten niezen van licht, reageren de zenuwen net wat anders dan bij mensen die dat niet doen.

Je hebt zenuwen in je neus die gaan kriebelen als je moet niezen, maar bij mensen die gevoelig zijn voor licht hebben de oogzenuwen datzelfde effect. De oog- en neuszenuwen werken dan eigenlijk op de verkeerde manier samen, waardoor er een soort kortsluiting ontstaat. Met een nies als gevolg dus.

Bron | Radio 2, Max Vandaag

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden